Predsjednik Skupštine Veseli: Institucije neće dozvoliti bosnizaciju ili podjelu Kosova

Predsjednik Skupštine Veseli: Institucije neće dozvoliti bosnizaciju ili podjelu Kosova
Share

Predsjednik Skupštine i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli izjavio je u intervjuu za agenciju Kosova Press da institucije nikada neće dozvoliti bosnizaciju ili podjelu Kosova.

Kako prenosi RTK LIVE on je istakao da podržava akciju hapšenja Marka Đurića, jer je bez dozvole ušao na teritoriju Kosova.

Prema njegovim riječima policijska operacija je bila na najvišem nivou, jer je policija obavila posao, ne povredivši nikoga.

“Svako bi trebalo da zna da je Kosovo nezavisna i suverena država, da ima svog vlasnika i on je suveren, narod Kosova i institucije.

“Dužni su da poštuju njihovu volju. Niko nema pravo da uđe u našu republiku kako bi provocirao naše građane rizikujući naše uzvišene vrijednosti izjavama koje se ne poklapaju sa našim naporima za mir, stabilnost i evroatlantske integracije”, istakao je Veseli.

Veseli tvrdi da je došlo do neodgovornog ponašanja srpskih institucija, dodajući da je nerealna ideja Srba da od Kosova naprave drugu Bosnu, pokušavajući da bez saglasnosti kosovskih institucija uspostave ZSO.

“Nikad nećemo, niti ćemo to dozvoliti, vrlo sam jasan u tom pogledu. U političke svrhe malo više se zloupotrebljava pitanje ZSO i demarkacija granice sa Crnom Gorom. Mi smo odlučni, govorim u svojstvu predsjednika PDK, da će se taj suverenitet, postignut požrtvovanjem u potpunosti zaštiti i ostvarićemo napredak u evroatlantskim integracijama. To je ono što ćemo uraditi.

Ali neka se razočaraju, istovremeno neka i polude oni koji misle da će moći da grade paralelizam ili da će moći da nametnu odluke Kosovu izvan institucija Kosova. To važi i za Srpsku listu, i za opoziciju i dio opozicije tj. Samoopredjeljenje koje pokušava da zloupotrebi ove teme”, istakao je Veseli. Dodaje da će ZSO biti formirana, ali po zakonima i ustavu Kosova.