U ime naroda “protiv” naroda: Ništa od konstitutivnosti građana srpske nacionalnosti

U ime naroda "protiv" naroda: Ništa od konstitutivnosti građana srpske nacionalnosti
Share

Prije dva dana pala je incijativa o konstitutivnosti tj ravnopravnosti građana BiH srpske nacionalnosti u 4 kantona (sa HDZ-ovom većinom) i to zahvaljujući glasovima vladajućeg režima u manjem BiH entitetu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je inicijativu SDP-ovog poslanika Denisa Bećirović kojom se vlasti četiri kantona u većem BiH entitetu pozivaju da osiguraju ustavnu ravnopravnost Srba. Protiv ove inicijative glasali su poslanici SNSD-a, vladajuće organizacije u manjem BiH entitetu.

Predstavnički dom PS BiH poziva nadležne organe Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se u ustavima kantona, gdje to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskoj jezika, te latinice i ćirilice“, piše u usvojenoj inicijativi. 

Protiv ove inicijative glasali su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Ovakav potez SNSD-a iznenadio je brojne parlamentarce s obzirom na to da se SNSD predstavlja kao politička stranka koja se zalaže za konstitutivna prava građana BiH srpske nacionalnosti u čitavoj BiH.

Inicijativa je prethodno usvojena zahvaljujući glasovima Saveza za promjene s obzirom na to da su ruke SDS-ovih parlamentaraca osigurale postojanje entitetske većine za usvajanje ovog zaključka.

Trenutni entitetski predsjednik često u medijskim istupima predstavlja funkcionere Saveza za promjene u institucijama BiH kao “izdajnike”. Ostaje nejasno da li su i ovi poslanici, iz SNSD-a, koji su oborili inicijativu, “izdajnici” kao članovi vladajuće organizacije.

Bećirovićevu inicijativu podržali su svi ostali klubovi poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: Agencije