Microsoft: Skype za mobitele s Androidom koji imaju slabije specifikacije

Share

Kompanija Microsoft je pripremila novu verziju Skypea za uređaje s operativnim sistemom Android, koja je optimizirana za mobitele koji koriste starije verzije Googleovog OS-a, tako da će mobiteli sa slabijim specifikacijama svojim korisnicima ipak ponuditi bolji zvuk i kvalitet video poziva.

Nova nadogradnja će optimizirati mobitele koji koriste verzije Androida od 4.0.3 do 5.1.

Iz Microsofta poručuju da je ova verzija aplikacije “lakša” za disk i memoriju, da će omogućiti bolji zvuk i video te imati bolje performanse u uslovima slabije konekcije. Nadogradnja će biti dostupna širom svijeta u narednih nekoliko sedmica.

Ovaj potez je sličan onom koji kompanija Google radi s OS-om Android Go, slabijoj verziji Androida koja ne zahtijeva mnogo RAM-a i interne memorije. Takvi uređaji su namijenjeni područjima s ograničenom internet konekcijom te dolaze s aplikacijama koje su dizajnirane da rade na uređajima s ograničenim specifikacijama.

Facebook je također u oktobru prošle godine predstavio Messenger Lite koji je “lakši” od standardne aplikacije, a i Twitter je u septembru plasirao svoju sličnu aplikaciju. Cilj je omogućiti korištenje ovih aplikacija u dijelovima svijeta gdje novi smartphonei nisu dostupni, odnosno gdje je slabija kupovna moć.