Najava izložbe: “Klinci” – akademska umjetnica Ivana Barišić Tomšić

Najava izložbe: "Klinci" - akademska umjetnica Ivana Barišić Tomšić
Share

U četvrtak 2. ožujka s početkom u 17:30h u Školskoj knjižnici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar otvara se samostalna izložba „Klinci“ akademske umjetnice Ivane Barišić Tomšić. Autorica će se predstaviti selekcijom slika izvedenih u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu i crteža u kombiniranoj tehnici.

Izabrana djela dio su recentnog ciklusa koji umjetnica predano stvara i kontinuirano obogaćuje od 2018. godine do danas bilježeći pritom vlastiti život u kojem ulogu glavnih protagonista preuzimaju njezina djeca. U programu otvorenja sudjeluju učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar. Izložbu će predstaviti povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol.

O izložbi

Kada sumiramo niz malih, naizgled posve običnih, crtica iz života shvatimo da upravo one čine sâm život. Umjetnica neposredno bilježi svakodnevnicu najmilijih kroz svoj životni poziv – slikarstvo. Obiteljski i umjetnički život se pritom sve više isprepliću i u konačnici postaju jedno: život kao inspiracija za slikarstvo, a slikarstvo medij za bilježenje života. Prezentacijom ciklusa „Klinci“ Ivana Barišić Tomšić podijelila je s nama intimu vlastitog života na nevjerojatno topao, srdačan i neposredan način ukazujući pritom na ono najvažnije – neponovljive trenutke kojima svjedočimo i koje provodimo sa svojom obitelji i najdražim ljudima, a koje nikada ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo, jer upravo su ti trenuci ono što će nas sasvim spontano i nesvjesno formirati u ono što smo danas. – o izložbi piše Sonja Švec Španjol

O umjetnici

Ivana Barišić Tomšić rođena je 9. kolovoza 1981. u Bjelovaru. Upisala je srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 1996. godine. Maturirala na slikarskom odjelu 2000. godine te iste godine upisala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je u klasi profesora Zlatka Kesera 2005. godine. Iste godine zapošljava se u Osnovnoj školi Čazma kao učiteljica likovne kulture. Sudjelovala je u više od 40 skupnih i 10 samostalnih izložbi. Članica HDLU-a.

Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka 2023. Školskoj knjižnici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar.

Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe