Najava izložbe: Izložba “Neustrašive žene” dolazi u Đakovo

Najava izložbe: Izložba "Neustrašive žene" dolazi u Đakovo
Share

Nakon što je u 2022. godini predstavljena u 10 gradova diljem Hrvatske (Jastrebarsko, Rovinj, Nova Gradiška, Pakrac, Slavonski Brod, Ivanić-Grad, Virovitica, Prelog, Zaprešić, Karlovac) izložba “Neustrašive žene” zbog velikog interesa javnosti nastavlja svoje putovanje i u 2023. godini. Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” bit će svečano otvorena u srijedu 5. travnja 2023. s početkom u 19 sati u Muzeju Đakovštine u Đakovu. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Izložbu će otvoriti ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić.

.

ZNAČAJNE ŽENE IZ ĐAKOVA I OKOLICE ZASTUPLJENE NA IZLOŽBI “NEUSTRAŠIVE ŽENE”

Poznata hrvatska dramska glumica i redateljica Zora Barlović – Vuksan rođena je 1887. u Đakovu. Školovala se na Ženskom liceju u Zagrebu, pohađala tečaj glasovira u Glazbenoj školi Hrvatskog zemaljskog glazbenog zavoda te se umjetnički usavršavala u Beču, Berlinu i Parizu. Živjela je u vrijeme kada se redateljstvo smatralo muškim poslom. Zora je bila prva hrvatska profesionalna kazališna redateljica. Umjetnički vijek provela je u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Odigrala je više od stotinu uloga i režirala pedesetak predstava unoseći moderne europske standarde u hrvatsko kazalište. Autorica ilustracije je Ana Kadoić.

Katarina Matanović rođena je 1913. u mjestu Vuka u blizini Đakovštine. Pohađala je i završila Pilotsku školu u Zagrebu, a zvanje diplomirane pilotkinje dobila je nakon pilotskog ispita 1936. godine. Time je postala prva hrvatska pilotkinja. Na aeromitingu u Zemunu 1938. godine skakala je s padobranom i time postala prva žena koja je skočila padobranom u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe. Autorica ilustracije je Helena Klakočar.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je zajedno s ilustratoricom Željkom Mezić i urednica pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

MEĐUINSTITUCIONALNA SURADNJA I NOVO PUTOVANJE U 2023. GODINI

Izložba je svoje putovanje započela 8. ožujka 2022. u Gradskom muzeju Jastrebarsko, nakon čega je bila predstavljena u Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja – Rovigno/ Università popolare aperta della Città di Rovinj – Rovigno, Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška, Muzeju grada Pakraca, Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad, Gradskom muzeju Virovitica, Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, izložbenom prostoru Vršilnice u organizaciji Galerije Razvid/Pučko otvoreno učilište Zaprešić i Knjižnici za mlade Karlovac čime je završila putovanje u 2022. godini.

Zbog velikog interesa javnosti i struke, izložba nastavlja svoje putovanje i u 2023. godini kada će posjetiti ukupno 9 ustanova u kulturi i umjetnosti diljem Hrvatske. Nakon izložbe održane u Velikoj Gorici u siječnju ove godine, izložba se otvara u Muzeju Đakovštine 5. travnja u 19 sati. Do kraja godine izložba će biti predstavljena i u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, Zavičajnom muzeju Ogulin, Gradskoj galeriji Crikvenica, Muzeju Gacke Otočac u sklopu Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac, Gradskoj knjižnici Ivan Vidali Korčula, Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec i Centru za kulturu i informiranje “D. Novak” Ludbreg.

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris BešlićVanda ČižmekSonja GašperovIvana Guljašević KumanMarsela HajdinjakBranka Holingsworth NaraMirela Ivanković BielenHelena JanečićMarijana JelićIrena Jukić PranjićAna KadoićHelena KlakočarLana KljučarićHana Lukas MidžićŽeljka MezićMargareta PeršićAndrea Petrlik HuseinovićSanja PribićNataša Rašović BodišSanja Rešček RamljakIrena SophiaSanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u Muzeju Đakovštine ostaje otvorena do 23. travnja 2023. nakon čega nastavlja svoje putovanje.

Z

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.