Ekskluzivno doznajemo: Entitet “Republika Srpska” proglašava državnu samostalnost i otcjepljenje od BiH

Ekskluzivno doznajemo: Entitet "Republika Srpska" proglašava državnu samostalnost i otcjepljenje od BiH
Share

Iza zatvorenih vrata Milorad Dodik i Mirko Šarović će sa izmjenama krivičnog zakona proglasiti otcjepljenje i samostalnost Republike Srpske.

Radna grupa NSRS definisala je Izmjene Zakona o dopuni krivičnog zakonika Republike Srpske, te ih, po proceduri uputila Vladi RS.

Kreatori zakona su Milorad Dodik, koji je na crnoj američkoj listi zbog kršenja Daytnoskog mirovnog sporazuma i Mirko Šarović, koji je jednom već bio smjenjen sa javnih funkcija zbog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Zakon će se pred poslanicima u petak na Posebnoj sjednici, koja je uslijedila kao reakcija na nametanje zakonskih odredbi kojima se zabranjuje negiranje genocida od strane Valentina Inzka.

Kako su pojedini članovi pravnog tima NSRS rekli za N1 sve je rađeno po dogovoru lidera srpskih stranaka od ponedjeljka .

Precizirano je da se u zakonu dodaju članovi:

– Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

– Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

– Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

U dijelu zakona

Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

praktično je entitet Republika Srpska, jednostrano proglasila samostanost i otcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

To je potvrdio i Mirko Šarović u današnjem medijskom obračanju u kojem je indirektno dao do znanja da zakoni Bosne i Hercegovine ne vrijede na teritoriji entiteta Reublika Srpska.

Ostali predloženi zakoni krše sve konvencije o ljudskim pravima, krivični zakon Bosne i Hercegovine i predstavljaju državni udar.