Poziv za sudjelovanje: Privrednikova likovna kolonija 2021.

Poziv za sudjelovanje: Privrednikova likovna kolonija 2021.
Share

Šesta dobrotvorna slikarska kolonija Srpskog privrednog društva „Privrednik“, posvećena Vladimiru Matijeviću, održat će se od 9. do 12. rujna 2021. kod Obrovca na rijeci Zrmanji. Okupljanje umjetnika je planirano u četvrtak 9. rujna 2021. na lokaciji “Zrmanja bungalovi” na rijeci Zrmanji gdje će umjetnicima biti osigurani smještaj i hrana, a odlazak tj. završetak kolonije planiran u nedjelju 12. rujna 2021.

Prijava za sudjelovanje treba obuhvaćati:

  1. osobne kontakt podatke (broj mobitela, e-mail, adresu i grad stanovanja – koristit će se isključivo za komunikaciju i dogovor za potrebe realizacije kolonije)
  2. detaljnu profesionalnu biografiju (školovanje, djelovanje, popis samostalnih i grupnih izložbi)
  3. kvalitetne fotografije radova u jpeg formatu po vlastitom izboru iz dosadašnjeg stvaralaštva (minimalno 10-15 fotografija radova) – materijali se mogu poslati i we transferom (https://wetransfer.com/) ili filemailom (https://www.filemail.com/)

Sve prijave šalju se isključivo na e-mail kontakt: privrednikovalikovnakolonija@gmail.com

Ako u roku tri dana nakon slanja prijave ne dobijete potvrdu primitka iste, pošaljite ponovno mail ili poruku na FB stranicu Privrednikove likovne kolonije: https://www.facebook.com/privrednikovalikovnakolonija/ kako bi potvrdili da je prijava zaprimljena.

Sva dodatna pitanja i detalje oko prijava i sudjelovanja možete dobiti slanjem upita na e-mail kontakt: privrednikovalikovnakolonija@gmail.com ili na FB stranicu Privrednikove likovne kolonije: https://www.facebook.com/privrednikovalikovnakolonija/

Natječaj ostaje otvoren do 20. kolovoza 2021.

Organizatori Šeste dobrotvorne slikarske kolonije se iznimno raduju novim sudionicima i novim iskustvima koja će zasigurno obogatiti ovu humanitarnu likovnu koloniju. Inicijativa koja je započela prije šest godina kontinuirano se održava prvenstveno zbog predanog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti, poticanju i promoviranju likovnog izražavanja i vrednovanju likovnih umjetnika te velike zahvalnosti na njihovom nesebičnom doprinosu u obrazovanju mladih i talentiranih učenika i studenata.

Kolonija će se održati od četvrtka 9. do nedjelje 12. rujna 2021. kraj Obrovca na obali rijeke Zrmanje. Okupljanje umjetnika planirano je u četvrtak 9. rujna na lokaciji “Zrmanja bungalovi” na obali rijeke Zrmanje gdje će umjetnicima biti osigurani smještaj i hrana, a odjava je u nedjelju 12. rujna.

Opis i uvjeti sudjelovanja na 6. dobrotvornoj slikarskoj koloniji na rijeci Zrmanji

Organizator Srpsko privredno društvo “Privrednik” osigurava:

  • smještaj za umjetnike na lokaciji “Zrmanja bungalovi” (od četvrtka 9. rujna do nedjelje 12. rujna 2021. godine)
  • hranu za vrijeme trajanja kolonije
  • nastojat će podmiriti i troškove puta (detaljno će biti iskomunicirano s odabranim umjetnicima po završetku natječaja)
  • radni materijal (platna i boje) – umjetnici su obavezni ponijeti svoje kistove i dodatni radni materijal i pribor
  • promociju i predstavljanje umjetnika i njihovih aktivnosti uoči, za vrijeme trajanja kolonije i po završetku kolonije (u medijima i na društvenim mrežama)

Od sudionika se očekuje:

  • donacija minimalno jedne slike, a poželjno je i više radova (ovisno o mogućnostima i dobroj volji autora), nastalih na koloniji (p.s. donirani radovi prodaju se na dobrotvornim aukcijama i sva sredstva ostvarena prodajom namijenjena su za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji potječu iz ruralnih i ekonomski slabije razvijenih područja Republike Hrvatske)

  • dolazak na koloniju, te ozbiljan i profesionalan pristup radu

HUMANITARNI KARAKTER KOLONIJE – DJELOVANJE SPD “PRIVREDNIK”

Glavna djelatnost Srpskog privrednog društva „Privrednik“ je stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji uglavnom potječu iz ruralnih i ekonomski slabije razvijenih područja Republike Hrvatske.

Privrednik, osim putem donacija,  do sredstava za stipendiranje dolazi i vlastitim aktivnostima, kao što su organiziranje humanitarnih koncerata, izložbi, aukcija i donatorskih večeri. No unatoč svim sadržajima, potrebe za stipendijama su velike, a sredstva Privrednika za te svrhe limitirana.

Zbog svega navedenog Srpsko privredno društvo „Privrednik“ već šestu godinu za redom organizira likovnu koloniju posvećenu svom osnivaču i velikom dobrotvoru, Vladimiru Matijeviću koji potiče iz Gornjeg Budačkog s Korduna. Slike nastale na kolonijama prodaju se na dobrotvornim aukcijama, a sva sredstva namijenjena su Privrednikovim fondovima za stipendiranje.

Ovim projektom okupljamo i povezujemo akademske slikare iz cijele regije u najplemenitijoj namjeri pomaganja mladim ljudima da završe svoje školovanje. Dosadašnje Privrednikovo iskustvo u stipendiranju talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti govori kako mnogi mladi ljudi zbog nedostatka financijskih sredstava ne uspiju završiti svoje školovanje. Mnogima je školovanje i obrazovanje jedini izlaz iz teškog socijalnog statusa. Većina kandidata koji se prijavljuju za stipendiranje upravo dolazi iz povratničkih i ekonomski nerazvijenih dijelova Hrvatske. Ne treba posebno isticati koliko je svaki obrazovani čovjek potreban tim krajevima.

Sonja Švec Španjol