Ruska diplomatija u rukama ekstremista i separatista

Ruska diplomatija u rukama ekstremista i separatista
Share

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Lavrov je u posljednjem aranžmanu bivšeg ruskog Ambasadora Ivanckova (višegodišnjem izvoru destabilizacije u BiH) boravio u posjeti političkim predstavnicima velikosrpskog ekstremizma predvođenog Miloradom Dodikom i prosrpskim akademikom Draganom Ćovićem. Posjetu je obilježio veliki broj političko-diplomatskih skandala koji su potvrdili umiješanost ruske politike u pokušaje destabilizacije na zapadnom Balkanu.

MVP Lavrov je kršeći diplomatske protokole i kulturu političkog djelovanja dozvolio da bude uvučen u ekstremističke i separatističke pokušaje izazivanja nestabilnosti na Balkanu i posebno u Bosni i Hercegovini.

Kršeći Daytonski mirovni sporazum i ponižavajući državni suverenitet Bosne i Hercegovine Ruska Federacija je dovedena u poziciju da je stavljena na stranu anticivilizacijskih normi i stavi se u poziciju logističara separatizma i negatora genocida.

Spašavajući ugled Ruskog Predsjednika Putina, koji je skandaloznim ponašanjem njegovih diplomata doveden u poziciju marionete jedne ekstremističke organizacije predvođene islamofobom, hrvatofobom i albanofobom Miloradom Dodikom i prosrpskim akademikom Čovićem Predsjedništvo BiH je odbilo sastanak sa protagonistima spomenute ekstremističke organizacije.

Da li će Milorad Dodik i Dragan Ćović snositi sankcije za ovakav nezapamćeni skandal na međunarodnom nivou, pokazaće vrijeme. U svakom slučaju, politička izolacija spomenutog dvojca, oduzimanje privilegija od strane države i budžeta BiH bio bi najmanji korak u pravcu stabilizacije prilika na Balkanu.  

U tom smislu nadležne službe i institucije trebaju, kao prvi korak, zabraniti korištenje službenih državnih prostorija od strane ekstremističkih organizacija, pogotovo zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.  

P.K.