Reakcija Ministra Sigurnosti BiH i MAGistralov osvrt

Reakcija Ministra Sigurnosti BiH i MAGistralov osvrt
Share

Nakon današnje konferencije za štampu koja je imala za cilj demantovanje glasina o paravojnim aktivnostima u manjem entitetu, od strane kontroverznih udruženja bliskih entiteskoj vlasti reagovao je i Ministar Sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ministar Mektić je rekao da iza svega stoje ljudi u vrhu vlasti RS koji su osmislili stvaranje paravojnih jedinica, a sada pokušavaju da to prikriju iza jedne boračke organizacije Veterani RS.

„Činjenica je da je napravljena paravojna formacija sa ciljem da utjeruje strah u kosti, prije svega Srbima, svim Srbima koji bi pokušali da misle svojom glavom i koji bi pokušali da javno kažu da ova vlast ne radi, da vlast radi protiv naroda. U narednih nekoliko dana, dokazaćemo svu kriminalnu aktivnost te grupe i nekih Bošnjaka i još nekih iz reda srpskog naroda na kojima oni pokušavaju da odglume neku multietničnost“, kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

i nekih Bošnjaka i još nekih iz reda srpskog naroda na kojima oni pokušavaju da odglume neku multietničnost

Osvrt 1

Biće interesantno doznati šta treba da znači zadnji dio rečenice “i nekih Bošnjaka i još nekih iz reda srpskog naroda na kojima oni pokušavaju da odglume neku multietničnost”. Možda će na kraju ispasti da su i za ovo krivi Bošnjaci i oni koji su za multietnički život, a ne ovi koji ovakve grupe dovode na sastanke “narodnih skupština”. Gdje po pravilu treba da sjede legitimno izabrani parlametarci i delegati, pa makar i jednonacionalno kako je kod nas u manjem entitetu sasvim normalna stvar.

Takvi su prijetnja po bezbjednost, poručuje Mektić.

„Svaki stranac koji bude došao u BiH i RS sa ciljem da ne poštuje zakon, da radi protiv ustava BiH i RS i pravi paravojne formacije naravno da će biti zabranjen ulazak u BiH, a samim tim i u RS“, kaže Mektić.

Osvrt 2

Želimo puno uspjeha ministru Mektiću i nadleznim institucijama u rješavanju ovakvih problema ili barem u sprječavanju još gorih scenarija. Međutim to će biti teško sve dok je i sam službeni jezik državnih ministara iz manjeg entiteta obogačen “latentnim lingvističkim separatizmom” i dokazivanjem da su “veći ratnici i od ovih na slikama”.  Jer kako drugačije komentarisati rečenice tipa “Svaki stranac koji je došao u BiH i RS…., da radi protiv ustava BiH i RS…”,biće zabranjen ulazak u BiH, a samim tim u RS.

Pa zar zabranom ulaska u BiH, barem što se tiče pravnih normi, onima koji predstavljaju prijetnju po sigurnosti države BiH, nije time zabranjen i ulazak u manji entitet. Ovo sklapanje nekakvih “paradržavnih jezičkih tvorevina i složenica”, a koje dušu na srce vrijeđaju inteligenciju prosječnog homosapiensa bilo koje nacionalnosti, polako prelazi u virtualnu lingvistiku, od koje može da zaboli glava.

Naravno, ovo je sitnica u odnosu na diskriminirajuće (rasističke) teze u smislu “ako biraju drugi to sigurno nije dobro”, a koje su kroz “fantomsku tezu o neravnopravnosti naroda” danas legalni način djelovanja jednog djela političkog estabilišmenta u BiH. Ali o tom po tom.