Neregistrovano udruženje “Srbska čast” demantuje formiranje paravojnih formacija u BiH

Neregistrovano udruženje "Srbska čast" demantuje formiranje paravojnih formacija u BiH
Share

Banja Luka – Na današnjoj konferenciji za štampu Predsjednik udruženja “Veterani Republike Srpske (RS)” Duško Vukotić i Igor Bilbija, predsjednik neregistrovanog udruženja “Srbske časti” negirali su navode koji su se ovih dana pojavili u javnosti o tome da ta udruženja i ostale organizacije sa kojima sarađuju rade na formiranju paravojnih formacija.

“Ukoliko se dokaže da neko želi da gradi svoju političku karijeru, na lažima i obmana javnosti i da time krši, prije svega, Zakon o javnom redu i miru, stvarajući uznemirenost u cijeloj Bosni i Hercegovini i u širem regionu, onda taj mora da bude sankcionisan, kazao je Vukotić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Vukotić je objasnio da je on uputio poziv u goste omladinskom klubu organizacije “Srbska čast”, a u pitanju je pravno lice registrovano u Nišu u Srbiji, kao udruženju sa kojim imaju sporazum o saradnji od 2014. godine.

“Desila se bespotrebna medijska pompa, ničim argumentovana”, rekao je Vukotić.

Pojedini mediji u BiH objavili su u prethodnim danima da obaveštajno-bezbjednosne službe BiH raspolažu saznanjima da udruženje “Srbska čast” radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj i da već regrutuje ljude, a ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da tim informacijama “raspolaže već duže vreme” i da će čitav slučaj biti predat Tužilaštvu BiH.

Osim Vukotića, konferenciji za novinare prisustvovali su i Igor Bilbija, predsjednik “Srbske časti”, te Željko Milinković, predsjednik Gradskog odbora Banjaluka organizacije “Veterani RS”.

Bilbija je rekao da je u Banjaluci u toku postupak registracije organizacije “Srbska čast”.

“Nemamo ni članove, imamo simpatizere širom RS. Naše djelovanje je humanitarnog karaktera i to je sve što radimo”, rekao je Bilbija.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da su se u uniformama fotografisali sa članovima “Veterana RS” i nakon toga skinuli uniforme.

“Oružje nikakvo nemam niti sam se slikao s oružjem”, kazao je Bilbija

Govoreći o skupu koji je održan u prostorijama Narodne skupštine RS, Vukotić je objasnio da je u pitanju bila osnivačka skupština organizacije potomaka veterana RS, održana 10. decembra 2018. godine, na koju su, osim medija, bili pozvani i predstavnici studenata, te političke ličnosti.

Vukotić je rekao da će podnijeti tužbu protiv Dragana Mektića, te novinara Slobodana Vaskovića i Avde Avdića, da dokažu ono o čemu govore i pišu.

“Nikome nismo prijetili, ali nećemo dozvoliti da preko naših leđa neko vodi političku borbu etiketirajući nas i naše potomke. Borićemo se svim pravnim sredstvima da do toga ne dođe”, dodao je Vukotić.

Bilbija se spominje kao jedan od bosanskih Srba koji je bio posebno lojalan aktuelnom Predsjedniku manjeg bh entiteta.

Veterani Republike Srpske formirani su 2016. godine jer su neki ratni veterani bili nezadovoljni radom Udruženja ratnih veterana, osnovanog na entitetskom nivou 2007. godine.

U međuvremenu, državna Komisija za odbranu i sigurnost, koja je nadležna za nadgledanje Ministarstva sigurnosti tražila je više informacija o udruženju “Srbska čast”.

MAGistral/ Agencije