Najava izložbe: “Nagnuto” – Damir Facan-Grdiša, prva u nizu ZILIK izložbi ove godine

Najava izložbe: "Nagnuto" - Damir Facan-Grdiša, prva u nizu ZILIK izložbi ove godine
Share

U četvrtak 21. travnja u 19 sati u Galeriji ZILIK u Karlovcu otvara se prva u nizu ZILIK izložbi ove godine. Čast da otvori sezonu izložbi pripala je iznimnom akademskom slikaru Damiru Facanu-Grdiši. Umjetnik će se predstaviti izborom slika različitog formata u tehnici akvarela iz recentnog ciklusa radova pod nazivom “Nagnuto”, a neki od radova će biti premijerno predstavljeni publici upravo na izložbi u Karlovcu! Kustosica izložbe je izbornica ZILIK-a povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.

Damir Facan-Grdiša već duži niz godina istražuje aspekte doživljaja dviju tradicionalnih tema u slikarstvu – pojam nevjerojatne snage mora i sociološki aspekt grada. Dva likovno, karakterno i značenjski posve suprotna motiva umjetnik uzima kao polazište za razradu likovnih elemenata u području krajnje reducirane figurativnosti. Djela čiji je sadržaj oblikovan strukturama sazdanim od niza ponavljajućih elemenata realizirana su u tehnici akvarela, pri čemu svježina, sjaj i svjetlost definiraju atmosferu pojedinog rada. Akvarel kao tehnika obojane svjetlosti ne javlja se u potpunoj slobodi razlivene transparentne materije već prati karakter tankoćutne britkosti crteža, te preciznom kontrolom i beskrajnom strpljivošću autora nastaje krivulja neba ili pojedini val oblikovan nizanjem i do 15 tonova jedne boje. Oblikovanjem formi principom nizanja tonova zadržava se intenzitet boje i oblika na velikim formatima, a kontrast najsvjetlijih i najtamnijih tonova omogućuje utjelovljenje metafizičke ljepote svjetlosti i sjajnosti koja izbija iznutra.

Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja 2022.

Damir Facan-Grdiša je ove godine na Malom ZILIK-u za djecu pripremio radionicu pod nazivom “Basne”. Djeca su dobila na čitanje veći izbor Ezopovih basni i nakon što su odabrali najdražu basnu trebali su prikazati jedan prizor iz odabrane basne. Proces se sastojao od izrade skice i razrade plana gdje će na papiru biti crtež, a gdje popratni tekst nakon čega je uslijedilo preslikavanje skice na papir za akvarel i izrada ilustracije u tehnici akvarela.

O autoru:

Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. godine u Zagrebu. Umjetničko obrazovanje započinje na Školi za primijenjenu umjetnost, odjel zidnih slikarskih tehnika, da bi 1990. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Nakon studija radi kao nastavnik likovnih stručnih predmeta na Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998. godine. Nakon toga djeluje kao samostalni umjetnik, izlaže te objavljuje ilustracije za više izdavačkih kuća. Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002. godine i HZSU-a.

Uz slikarstvo kao primarni medij umjetničkog izražavanja, Damir Facan-Grdiša od 1986. godine radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine kao samostalni licencirani restaurator za zidno slikarstvo.

Sonja Švec Španjol