April u NPS-u: Ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuje bogat repertoar

Share

Ljubitelje pozorišne umjetnosti u mjesecu aprilu očekuje bogat repertoar u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Publika će imati priliku pogledati sjajna dramska i baletna ostvarenja, promociju knjige, izložbe i premijera opere.

U Narodnom pozorištu Sarajevo u srijedu, 4. aprila u 19:30 sati, bit će izvedena Šekspirova drama “Kralj Lear” u adaptaciji i režiji istaknutog reditelja Dieag de Brea.

Predstava je nastala u koprodukciji Festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo, te podršku Ambasade Velike Britanije, koja je ujedno i partner projekta. Predstava je titlovana na engleskom jeziku.

“Promocijom knjige, izložbom i predstavom sjećamo se tetarskog velikana Sulejmana Kupusovića, koji je svojim dugogodišnjim i dragocjenim umjetničkim djelovajnjem ostavio autentičan i neizbrisiv trag na području pozorišne umjetnosti”, ističu iz NPS-a.

Simbolično na dan njegova rođenja 7. aprila, u NPS-u, u 13 sati, održat će se promocija knjige kolumni Sulejmna Kupusovića “Gospodo Bosanci i ostali, dobro smo zaostali” čiji je urednik Dževdet Tuzlić.

Nakon promocije u Galeriji sjećanja- Sulejman Kupusović, bit će upriličena izložba naziva “Bezvremenski teatarski rukopis – Sulejman Kupusović”, a zatim izvedba komedije “Balkanski špijun u Sarajevu”, koja počinje u 19:30 sati.

U subotu, 14. aprila na sceni NPS-a solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirgovati Josip Šego, premijerno će izvesti Mozertovu “Čarobnu Frulu”, režiji mladog Muhameda Hrustanovića.

U utorak 17. aprila s početkom u 19:30 sati, u okviru programa Modul memorije 2018. Internacionalnog teatarskog festivala MESS na sceni NPS-a, glumački ansambl HNK Split, izvest će dramu Predraga Lucića “Aziz ili Svadba koja je spasila zapad”, režiser predstave je Dino Mustafić.

Komediju “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” autora Almira Imširevićarađenu prema motivima drame Juroslava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji tvorca najsmješnijih pozorišnih hitova Admira Glamočaka, možete pogledati u srijedu, 18. i 25. aprila 2018. Oba izvođenja počinju 19:30 sati.

U četvrtak, 19. aprila 2018. ansambl i solsiti baleta NPS-a, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirgovati Dario Vučić, izvest će baletnu predstavu “Pepeljuga”, u koreografiji i režiji Vaslij Medvedeva.

U subotu, 21. aprila u 19:30 sati, možete pogledati dramu “Otkrivanje žene” autora Harisa Pašovića. Predstava je nastala u koporodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i East west Centra.

Završnica mjeseca aprila donosi sjajnu dramsku predstavu rađenu prema tekstu Ljubice Ostojić “Sve se nekako preživi osim smrti”,  u režiji Dine Mustafića. Predstava će biti izvedena u subotu, 28. marta 2018. u 19:30 sati.