Facebook: Korisnicima će biti omogućeno da vide i izbrišu podatke

Share

Društvena mreža Facebook će omogućiti svojim korisnicima da vide i izbrišu podatke koje sakuplja o njima.

Najnovija promjena je stigla u vrijeme kad Facebook pokušava što više smanjiti štetu nastalu zbog skandala povezanog s firmom Cambridge Analytica, nakon što je otkriveno da Facebook prikuplja mnogo osjetljivih i ličnih korisničkih podataka.

Facebook će u narednim sedmicama uvesti novosti koje će promijeniti uslove usluge i njenu politiku o podacima, tako da će korisnici vidjeti kako se prikupljaju njihovi podaci. Također, korisnici će dobiti nove načine za brisanje prikupljenih podataka, kao i za sprečavanje daljnjeg prikupljanja podataka.

Novi alati će omogućiti korisnicima da selektivno brišu podatke, kao i da u potpunosti uklone svoj profil.

“Neki ljudi žele izbrisati ono što su dijelili u prošlosti, dok druge samo interesuje koje informacije Facebook ima. Zbog toga uvodimo mogućnost Access Your Information (pristup vašim informacijama), siguran način za pristup i upravljanje informacijama poput postova, reakcija, komentara i stvari koje ste pretraživali. Možete obrisati sve s vašeg timelinea ili profil koji ne želite više na Facebooku”, saopšteno je iz Facebooka.

Kompanija se suočila s globalnim kritikama nakon što je zviždač rekao da su podaci više miliona korisnika nelegalno prikupljani, a to je činila konsultantska firma Cambridge Analytica kako bi ih koristila za američke i britanske glasače u vrijeme izbora.

Vrijednost dionica Facebooka je pala za 18 posto od 16. marta kada se prvi put pojavila informacija o usmjeravanju podataka firmi Cambridge Analytica. To je “pojelo” 100 milijardi dolara vrijednosti kompanije na tržištu.

Osim redizajniranja menija za podešavanje na mobilnim uređajima, Facebook pravi i novu prečicu za podešavanje privatnosti korisnika koji će moći bolje osigurati svoje profile i kontrolisati lične informacije. Također, omogućit će korisnicima da pregledaju i izbrišu podatke koje su podijelili, uključujući postove i pretrage.