Canon: Novi blic oduševiće sve ljubitelje fotografije

Share

Kompanija Canon je izgleda odlučila da skrati vrijeme učenja početnicima u svijetu profesionalne digitalne fotografije, bar kada je upotreba blica u pitanju.

Njihov novi model Canon Speedlite 470EX-AI ima blic koji sam određuje nabolji ugao koji će zauzeti, prije samog slikanja. Ugrađeni senzori određuju kako će se blic okrenuti, pomoću mali motora koji ga pokreću.

Kada fotograf dva puta lagano pritisne prstom po okidaču aparata, blic se sam usmjeri prema predmetu koji se fotografiše, zatim izračuna udaljenost, orijentiše se i postavi u položaj za koji misli da je najbolji za slikanje fotografije. Tako postiže idealan balans svjetla na predmetu koji se fotografiše, piše The Verge.

Blic je u stanju da se sam postavi nezavisno od položaja aparata tokom fotografisanja, odnosno da li je položen ili uspravan, a domet senzora je sedam metara.

Postoji i poluautomatski sistem rada, kod koga je neke parametre moguće podešavati ručno.

Speedlite 470EX-AI nažalost ima neka i ograničenja. Ukoliko ga pustite da se namjesti za automatski za fotografisanje, a potom odlučite da promijenite položaj, moraćete da sačekate da blic obavi cijelu operaciju iz početka.

Canon Speedlite 470EX-AI će se na tržištu naći u aprilu ove godine, po cijeni od 399 dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=O1wVR4lpAuo