Destruktivni uticaj Ambasadora Rusije na funkcionisanje BiH koji kolidira sa krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine

Destruktivni uticaj Ambasadora Rusije na funkcionisanje BiH koji kolidira sa krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine
Share

Da li se Ruska Federacija direktno miješa i generiše nestabilnost Bosne i Hercegovine daje nam odgovor na to pitanje spinovanje, manipulisanje i dezinformisanje javnosti BiH i regiona od strane Ambasadora Rusije u BiH. Višegodišnje “sudaranje” sa Ustavom BiH i međunarodnim normama je osnovno djelovanje Ambasade Rusije u BiH koje bi trebalo preispitati i sankcionisati.


Na facebook stranici Ambasada Rusije u BiH je, između ostalog objavila sljedeće:

….Štaviše, bezgranično tumačenje „bonskih ovlaštenja“ (tzv. „druge mjere“, dio XI, stav 2, tačka c) dovodi do toga da Valentin Inzko ima pravo uzeti kalašnjikov, otići u Banju Luku i strijeljati sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske. I prema njegovom tumačenju „bonskih ovlaštenja“, on će biti u pravu! Treba li Bosni i Hercegovini takav Visoki predstavnik?….

Kao prvo, ovakav način i nivo argumentovanja reflektira veoma opasnu sociološku deformaciju onoga koji je autor tog “ratnog” i “ratnohuškačkog” pamfleta. U najmanju ruku, potencijalni “gerilac” ili “odmetnik” od društva u kojem živi. Naime, ovaj dio saopštenja direktno krši krivični zakon Bosne i Hercegovine, te spada u kontekst podstrekavanja na vršenje krivičnih djela, pored ostalog i terorističkih, ili pozivanja na oružanu pobunu, jer aludirajući na “strijeljanje” jedne grupe ljudi, Ambasador Rusije “implicira” potrebu “odbrane” od “strijeljanja” te time šireći lažne informacije postaje “podstrekač” i “zagovornik” vršenja krivičnih (terorističkih?) djela.

Ruski Ambasador u BiH, kao i bezbroj puta do sada, je protiv zaključaka PIC-a, a zaključci su ovo:

 1. Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SBA) najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je poduzela Narodna skupština RS,…, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti.
 2. Retorika i postupci koji podrivaju funkcioniranje države Bosne i Hercegovine, uključujući bojkot institucija na državnom nivou i blokiranje vitalnih odluka, destabiliziraju zemlju i suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu. Takvi potezi ne služe interesima građana Bosne i Hercegovine i ometaju evropske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta.
 3. Revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, su neprihvatljivi. To je u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima i podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH. Nedavno donošenje amandmana rezultat je dugotrajne pasivnosti domaćih političkih aktera, a primjenjiv je na sve građane u BiH.
 4. Ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozivaju vlasti da se suzdrže od destabilizirajućeg ponašanja i pozivaju sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da se fokusiraju na podršku miru, stabilnosti i prosperitetu za građane ove zemlje i unapređenju pomirenja, izgrađenog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštivanju svih žrtava.
 5. Ambasadori Upravnog odbora PIC-a naglašavaju svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni 5 ciljeva i 2 uvjeta za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije.

Dakle, postavlja se pitanje, ako je Ambasada Rusije protiv, da li:

 1. podržava blokadu i destabilizaciju BiH
 2. podržava negiranje Međunarodnog prava i presuda međunarodnih sudova
 3. podržava rušenje Ustavnog poretka u BiH i podstiče na vršenje krivičnih djela propisanih zakonia u BiH
 4. podržava slavljenje i veličanje presuđenih za ratne zločine
 5. direktno učestvuje i logistički podržava narušavanje integriteta Bosne i Hercegovine

Naime, Nj.E. Ambasador Rusije ili nikada nije pročitao Ustav i krivični zakon BiH ili ako jest, onda namjerno stvara i širi pogrešnu informaciju i destruktivnu politiku. A koja šteti BiH društvu, njenim narodima i građanima, i pri tome namjerno ili nenamjerno ide na ruku separatističko-nacionalističkim, paravojnim, paradržavnim i religijskim destabilizatorima države BiH.

Ambasador Rusije konstantno propagira “govor mržnje”, a koji bi trebao biti stran civiliziranom svijetu u jednoj sekularnoj državi, a i ruskim zvaničnicima, koji predstavljaju Rusku Federaciju, a koja čvrsto gaji tradicije antifašizma, antidiskriminacije i još neke poglede iz vremena komunizma i Oktobarske Revolucije.


Ambasador Rusije bi, a krajnje je vrijeme, morao početi da prestane da krši, svojim možda i dobornamjernim „preporukama“ Ustav države BiH, odluke PIC-a i da prestane da pravi još veću konfuziju u društvu koje je na putu da postane dio civilizovanog svijeta, ali ne i dio Ruske Federacije.

Nije isključeno ni da Predsjednik Rusije nije informisan o načinu rada ovog Ambasadora i njegovom namjernom ili nenamjernog pogrešnog interpretiranja Ustava BiH, te bi bilo krajnje vrijeme da nadležna institucija, Predsjedništvo BiH i Ministar vanjskih poslova BiH sadržaj Ustava BiH prouče i odgovarajuće krivične zakone BiH, a koje krši Ambasador Rusije u BiH, te pošalje na uvid Predsjedniku Rusije i uz to „atachira“ protestnu notu, ako ne i zahtjev za smjenu ovog Ambasadora, a koji očigledno nije na nivou modernog shvatanja demokratskog Ustava BiH.


Drugim riječima, ako se budemo vodili politikom totalitarizma i nacionalizma u „ime naroda“, a koju propagira Ambasador Rusije, onda po toj politici, ako jedan „narod“ nije za to da u BiH službuje neko ko ima stavove Ambasadora Rusije u BiH, po toj ambasadorovoj logici “nema dogovora tri naroda”, te bi time priča o njegovom ambasadorovanju u BiH bila odavno završena.


Kako god, vrijeme je da nadležne BiH institucije obavijeste Predsjednika Rusije o antiustavnom djelovanju i pogrešnom interpretiranju zakonodavstva BiH od strane Ambasadora Rusije u BiH.