Vijeća ministara Bosne i Hercegovine: Povučen “kontroverzni” Nacrt zakona o krivičnom postupku

Vijeća ministara Bosne i Hercegovine: Povučen "kontroverzni" Nacrt zakona o krivičnom postupku
Share

Indikativno je da je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, a koji je pozitivnim ocijenila i ekspertna grupa međunarodne zajednice na prošloj sjednici odbijen od zastupnika HDZ-a, SNSD-a i SBB-a, što su mnogi doveli u vezu sa procesima i istragama koje se vode protiv predstavnika tih stranaka ili njima bliskih osoba.

Nacrt Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, kojeg je pripremilo Ministarstvo pravde, povučen je sa dnevnog reda jučerašnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, dok je Prijedlog izmjena Zakona o obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), kojeg je pripremilo Ministarstvo sigurnosti, usvojen većinom glasova.

Odluka o nerazmatranju Nacrta Zakona o krivičnom postupku je donesena nakon niza kritika na račun sadržaja zakonskog rješenja kojeg je dostavio ministar pravde Josip Grubeša (HDZBiH).

– Parcijalna rješenja koja nisu u skladu sa međunarodnim standardima i neusvajanje amandmana će za posljedicu imati da se Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije BiH neće moći efikasno boriti protiv organiziranog kriminala i terorizma – naglašava se u zajedničkom saopćenju ambasada Francuske, Italije, Holandije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon što je Ustavni sud BiH prošle godine sporne odredbe proglasio neustavnim, dostavljen je rok od šest mjeseci za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku. Za taj je posao zaduženo Ministarstvo pravde, ali je ministar Grubeša odugovlačio sa donošenjem rješenja. Reagirala je Ambasada SAD-a, osnivanjem ekspertne grupe koja je napravila i Ministarstvu proslijedila prijedlog zakonskog rješenja.

Grubešino ministarstvo je, uz saglasnost Vlade entiteta RS, taj prijedlog “skratilo” za ključne odredbe te ga takvog dostavilo Vijeću ministara BiH.

– Tim prijedlogom se uništava pravosuđe, koje ionako ne radi. Zatvaraju se suđenja i teško da ćemo vidjeti bilo kakva suđenja u procesima protiv političara i ljudi bliskih politici – kazao je ranije za Faktor zastupnik DF-a Damir Bećirović.

Razlika između Grubešinog prijedloga i onog kojeg je dostavila ekspertna grupa je u suštinskim odredbama koje u potpunosti mijenjaju pravosudni sistem naše zemlje i mogućnost borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Njime je, primjera radi, predviđena mogućnost provođenja posebnih istražnih radnji i davanja imuniteta svjedoku, ali samo za krivična djela iz Krivičnog zakona BiH, a ne iz entitetskih krivičnih zakona, što je podrazumijevao prijedlog ekspertne grupe. To bi u praksi značilo da je doslovno nemoguće provesti istragu i procesuirati, primjera radi, nekog entitetskog zvaničnika ili njemu blisku osobu.

Za razliku od ovog prijedloga, predstavnici međunarodne zajednice kao prihvatljiv ocjenjuju Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio Amir Fazlić, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i o kojem će se zastupnici izjasniti na sutrašnjoj sjednici.

Ukoliko se taj prijedlog ne usvoji, Ustavni sud BiH bi na narednoj sjednici, 22. marta, mogao izbrisati odredbe Zakona o krivičnom postupku koje je ranije ocijenio kao neustavne, što bi rezultiralo onemogućavanjem svih istraga za terorizam, organizirani kriminal i korupciju, ali i “padanje u vodu” aktuelnih procesa i istraga zasnovanih na dokazima prikupljenim na osnovu tih odredbi.

Indikativno je da su protiv razmatranja SDA-ovog prijedloga po hitnoj proceduri na prošloj sjednici glasali zastupnici HDZ-a, SNSD-a i SBB-a, što su mnogi doveli u vezu sa procesima i istragama koje se vode protiv zvaničnika tih stranaka ili njima bliskih osoba.