Najava izložbe: “Umjetnost življenja” – Andrea Cihlar

Najava izložbe: "Umjetnost življenja" - Andrea Cihlar
Share

Do 11. listopada 2021. u Galeriji Idealni grad može se pogledati samostalna izložba mlade akademske umjetnice Andree Cihlar pod nazivom “Umjetnost življenja”.  Izložba predstavlja jedinstven spoj poezije i slikarstva kroz koji Andrea Cihlar izražava vlastite emocije, stanja i razmišljanja, a s kojima se mnogi od nas mogu poistovjetiti. Slike su izvedene u kombiniranoj tehnici i često nadopunjuju pjesme i obrnuto – pjesme nadopunjuju najčešće likovno apstraktno utjelovljenu misao. Kroz pojedine pjesme (Reći svijetu, Pejsaž, MRTVA je PRIRODA) umjetnica vrlo jasno i decidirano progovara o problemima s kojima se svi koji žive u Hrvatskoj suočavaju u svojoj svakodnevnici.

O izložbi

Kako spoznati sebe ako se ne okrenemo k vlastitosti s ciljem istraživanja sebe iznutra prema van? Jer do najintimnijih spoznaja možemo doprijeti isključivo ponirući u dubine vlastitih misli, osjećaja i djelovanja. Andrea Cihlar u novom ciklusu radova pod nazivom “Umjetnost življenja” odabire medij pisane riječi i slikarstva kako bi izrazila vlastite emocije, stanja i razmišljanja, njihove kontinuirane izmjene i oscilacije do kojih neminovno dolazi unutar različitih životnih situacija.

Proces nastanka ciklusa obilježilo je dinamično, spontano i naizmjenično stvaranje tekstualnog i likovnog segmenta. Andrea Cihlar započela je eksperimentirati s područjem apstraktnog slikarstva slijedeći pritom norme nadrealističkog automatskog crteža pri čemu se potiskuje svjesna kontrola nad postupkom stvaranja i omogućava podsvjesnom da slobodno vodi ruku po podlozi. Autorica je pritom uočila kako je podsvjesno izrazila emocije i razmišljanja koja je nekoliko mjeseci kasnije utjelovila i u pjesmi. Bio je to začetak ciklusa radova u kojem je svaku pjesmu pratila slika ili obrnuto – prvo bi nastala slika koju bi popratila i tekstualna artikulacija stanja i emocija izraženih u formi pjesme. Spoj dviju vrsta umjetnosti – književne i likovne – omogućava umjetnici širi raspon interpretacije ljudskih razmišljanja, ponašanja i emocionalnih oscilacija. Izmjena pjesničkih figura i vizualnih asocijacija omogućava višestrukost doživljaja pjesme i slike, pjesme i pjesme, slike i slike te sagledavanja slika i pjesama kao cjeline. Kao što autorica sama ističe, slika i tekst izlažu se paralelno te je njihov odnos intertekstualno-slikovna razmjena, odnosno tekst je autorefleksivna analiza slike te se na taj način usmjerava percepcija gledatelja.     

O autorici 

Andrea Cihlar rođena je 1990. godine u Zagrebu gdje i završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna na smjeru za dizajn metala. Njezin nastavak obrazovanja odvijao se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na slikarskom odsjeku pod mentorstvom prof. Ksenije Turčić. Tijekom studija, u sklopu programa razmjene studenata, zimski semestar provela je na Akademiji likovnih umjetnosti u Minhenu (Akademie der Bildenden Künste, München).

2017. godine stječe titulu magistre slikarstva te dodatno upisuje i magisterij kiparstva koji uspješno završava 2018. godine pod mentorstvom prof. Dalibora Stošića.

Do sada je sudjelovala u mnogim grupnim žiriranim izložbama i natječajima te  domaćim i međunarodnim radionicama i projektima od kojih su neki:

ArtiParti vol. 3 u Oris – Kući Arhitekture; međunarodna izložba 18. minijature, (ULS) Zaprešić; 7. Poljskom međunarodnom projektu medalja, Nasljedstvo; i 10. Poljskom međunarodnom projektu medalja, Vjera; Bashart međunarodnoj izložbi minijatura u Kursalonu i Muzeju grada Pakraca, izložba U staklu zajedno u Muzeju Mimara; izložba Animus (manifestacija “Split cvit” u Staroj gradskoj vijećnici u Split; online izložba Žene u Domu kulture (ŽUDOK); online izložba skulpture, slike i poezija iz ciklusa Sinkroniciteti, Žongleri i Umjetnost življenja – Digitalna prilagodba 2021 (HDLU – Zagreb); Email art: unutrašnja pokretljivost u MKC-u, Split; 3. Zagrebački festival crteža u InArt galeriji, Zagreb.

Sudjelovala je na projektu i radionicama u sklopu međunarodnog BAUNET projekta (umrežavanje ideja i prakse) u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu; na projektu Kratki spoj (ALU+FER+FFZG) u organizaciji KONTEJNER-a; te održavala predavanje i vlastitu radionicu u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu pod nazivom Dvosmisao.

2020. godine sudjelovala je na dvije umjetničke rezidencije: 47. ZILIK-u zimskoj likovnoj koloniji u Karlovcu i na 5. Privrednikovoj likovnoj koloniji na Plitvicama.

Do sada je održala 2 samostalne izložbe u Zagrebu. 2019. godine izložbu skulptura pod nazivom “Žongleri” u Galeriji Šira i 2021. godine izložbu slika i poezije pod nazivom “Umjetnost življenja” u Galeriji Idealni Grad (CZKIO Susedgrad).

Članica je HDLU-a Zagreb.

Izložba se može pogledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati u Galeriji Idealni grad u sklopu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Ulaz je slobodan.

Sonja Švec Španjol