Liga Prvaka: Ronaldo protiv PSG-a srušio nove rekorde

Share

Cristiano Ronaldo je ponovo pokazao zašto je jedan od najvećih koji su igrali fudbal. Portugalac je nedavno proslavio 33. rođendan, a sinoć je pokazao da je kralj Lige prvaka.

U sinoćnjoj pobjedi Real Madrida nad Paris Saint-Germainom (3:1) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka Ronaldo je postigao dva gola. Sa nova dva gola, uspio je dostići cifru od 101 gol za jedan klub u Ligi prvaka. Niko u historiji fudbala nije postigao više golova u najboljem klupskom takmičenju na svijetu.

Drugi na listi iza Ronalda po broju golova je Lionel Messi, on je za Barcelonu postigao 97 golova. Mala razlika, ali pravu sliku veličine ova dva fudbalera, pokazuje broj golova trećeg igrača na listi, a to je Raul koji je za Real postigao 66 golova u Ligi prvaka.

Šta tek reći za onu listu na kojoj su svi golovi u Ligi prvaka? Ronaldo je sinoć stigao do brojke od 116 golova u elitnom takmičenju igrajući za Manchester United i Real Madrid. Messi je drugi s 97 golova, a treći Raul 71 golom. Četvrti je Ruud Van Nistelrooy s 56 golova u Ligi prvaka.

Ronaldo nije stao na svemu tome. On je sinoć stigao do svog 11. gola u Ligi prvaka i postao prvi igrač u historiji koji je u sedam uzastopnih sezona ovog takmičenja postizao makar 10 golova. On je tako vodeći strijelac u ovoj sezoni, dok po sedam golova imaju Harry Kane i Roberto Firmino.

Ronaldo je postao i prvi igrač u historiji Lige prvaka koji je postizao golove na prvih sedam mečeva u jednoj sezoni – on je postizao golove u svih šest mečeva grupne faze, kao i u prvom meču osmine finala.

Fascinantan podatak je objavljen i na Twitter profilu Gracenote Live, holandske kompanije koja se bavi statističkim podacima u sportu, a on kaže da je Ronaldo sam postigao više golova u Ligi prvaka nego 118 klubova od ukupno njih 137 koji su ikada igrali ovo takmičenje.

Ronaldo je u 95 nastupa za Real u Ligi prvaka postigao 101 gol, a od dolaska u Real 2009. godine u 423 nastupa postigao je 431 gol računajući sva takmičenja. Riječi su suvišne.