Favoriti Australian Opena 2018

Favoriti Australian Opena 2018
Share

Australian Open 2018 u Melbourne Parku je počeo 15. i traje do 28. Januara. Ovo je ujedno prvi Grand Slam turnir u sezoni 2018.

Branilac naslova u muškoj kategoriji Roger Federer, iako je već u godinama i dalje je najveći favorit za osvanje ovog turnira.

Švicarski AS, dolazi na turnir u velikoj formi. Prošle godine osvojio je sedam naslova, uključujući dva Grand Slama, i bio je u velikoj formi tokom cijele godine. Trenutno nema pravu konkurenciju i to prije svega zahvaljujući zdravstvenim problemima glavnih suparnika.

Rafael Nadal svjetski teniser broj jedan i prošlogodišnji finalist Australian Opena nije igrao od povlačenja s ATP finala zbog povrede koljena. On je odustao na nastupu na Abu Dhabi i  Brisbane International, tako da prije Australian Opena nije imao nastup. Ipak pobjedom u prva dva meča, pokazao je da se na njega može računati kao jednog od glavnih favorita za osvanje, naravno ako ne bude problema s povredom.

Na turniru je i Novak Đoković. Kao i Nadal i on je imao problema sa povredom. Na turninu će opet biti jedan od favorita, samo ostaje pitanje, koliko u ovom trenutku može napraviti, jer prije ovog turnira nije igrao duži period. Novak kreće kao 14. nosilac što znači da će biti potencijalna „mina“ koja bi mogla da napravi ozbiljne rupe i pometnju u žrijebu.

U ženskoj kategoriji  naslov neće braniti Serena Williams, koja je prije nekoliko mjeseci rodila djevojčicu i nije uspjela još da se vrati u željenu formu.

Slična priča je i s dvostrukom osvajačicom Australijan opena Viktorijom Azarenkom. Ona se u Kaliforniji bori za starateljstvo nad djetetom nakon razvoda, pa se posvetila tom cilju odloživši početak sezone. Zahvaljujući njihovim izostancima, do pehara bi mogle Simona Halep, Karolina Voznijacki, Petra Kvitova, Garbinje Muguruza, Karolina Pliškova, Elina Svitolina, ali i Venus Vilijams, kao i Marija Šarapova.