Zürich: FIFA dobila dvije prijave za domaćina svjetskog prvenstva 2026. godine

Share

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) je saopštila da je do sada dobila dvije prijave za domaćina svjetskog prvenstva 2026. godine.

Za organizatora svjetskog prvenstva kandidovali su se Maroko i zajedno SAD, Kanada i Meksiko. Odluka o organizatoru bit će donesena 13. juna ove godine.

“U postupcima izbora domaćina prvenstva učestvujem već 20 goodina. Iskusio sam različite sisteme i ako neko misli da poznaje bolji način neka to kaže. Želimo pošten, pregledan i objektivan izbor organizatora SP 2026. godine”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Marokanci su u dokumentima, koje su dostavili FIFA-i, naveli da planiraju se se utakmice SP igraju na 12 stadiona, od kojih pet na novim ili obnovljenim. Među njima je sasvim novi nacionalni stadion u Casablanci za 93.000 gledalaca.

Sjevernoamerička kandidatura predvidjela je širu selekciju u kojoj su 23 grada (među kojima su četiri kanadska i tri meksička), a broj će kasnije biti smanjen na 16 gradova domaćina takmičenja. U tim gradovima su već izgrađni stadioni s prosječnim kapacitetom od 68.000 mjesta.

Komisija FIFA-e za izbor SP će sada posjetiti sve lokacije navedene u kandidaturi i provjeriti situaciju na terenu.