“Majstor i Margarita” u četvrtak na sceni SARTR-a

Share

Publika Sarajevskog ratnog teatra će u četvrtak, 11. januara, imati priliku pogledati predstavu “Majstor i Margarita” u režiji Aleša Kurta.

“Majstor i Margarita je književno djelo naročitog značaja koje je obilježilo 20. stoljeće. Gotovo je nemoguće kompletnu strukturu romana, bezbroj likova, i nevjerovatnu količinu akcije i obrata prenijeti u jednu pozorišnu predstavu.
Pojavno, naša izvedba je pojednostavljena u vanjskoj formi. Prostor je sveden. Likovi su ogoljeni. Intencija je da se kreira više metafizičko ozračje, nego realistično. Predstava se prije svega bavi unutarnjim svijetom likova i etičkim dimenzijama romana. I pošto je ovo izrazito kolektivni posao u prvi plan dolazi rad cijelog ansambla, njihova promišljanja, ideje, nedoumice. To je taj viši nivo koji je prisutan u komadu. Šta se dešava u ljudima koji prave ovu predstavu? Dakle. Predstava govori sama o sebi. Tako to ide”,  rekao je reditelj predstave Aleš Kurt.

Mihail Bulgakov je napisao osam verzija romana “Majstor i Margarita”, ali prva necenzurisana verzija objavljenja je dvadeset sedam godina nakon njegove smrti u Frankfurtu 1967. godine, a u SSSR-u tek 1973. godine. Bio je to uspjeh za pisca čija su djela čekala na crnoj listi staljinističkog režima.

U predstavi učestvuje glumački ansambl SARTR-a: Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana-Mia Milić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka kao gost.

Dramatizacija i dramaturgija predstave povjerena je Dariju Bevandi i Benjaminu Hasiću. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović, muziku Zlatan Božuta, a koreografiju Samra Mlinar.