Najava izložbe: Marko Frančešević – Prva samostalna izložba

Share

U Galeriji savremene umjetnosti Brodac u Sarajevu će 10. marta u 19 sati biti otvorena prva samostalna izložba Marka Frančeševića.

O izložbi:

Marko Frančešević će predstaviti radove koji su uglavnom nastali tokom njegovog studija na Akademiji likovih umjetnosti u Sarajevu. Nekoliko tematskih ciklusa u cjelinu povezuje početna ideja igrački kao određenja usmjerenja, do trenutka u kojem se dijete, budući čovjek, pretvara u igračku kako roditelja tako i društva. Kritika je prije svega upućena odbojnosti koja se sistematski, od samih početaka, gradi prema drugim kulturama i samim tim lišavanju mogućnosti da se upozna bilo šta što odudara od znakovanih okvira svakodnevnice. Tako se odgajaju generacije fanatika i ekstremnih ličnosti sa veoma uskim pogledima, te je poticanje na širenje istih i generisanje istinskih sloboda ključni aspekt umjetnikovog dosadašnjeg rada.

Izložba u sebi nosi konfrontacije na više nivoa: konfrontacije takozvanih igračaka u odnosu na skulpture egzotičnih kultura, konfrontacije unutar samih skulptura koje pomišljaju ono što je drukčije i suprotno i grupa skulptura koje u svom suštinskom povezivanju nose paradoks.

Kustosi izložbe su izložbe su Tatjana Nikolić i Mak Hubjer.

O Autoru:

Marko Frančešević rođen je 18. januara 1992. godine. Završio je Srednju umjetničku školu i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirao je 2014. godine na kiparstvu u klasi profesora Mustafe Skopljaka, a magistrirao 2016. godine u klasi profesora Mirsada Šehića. Danas se bavi isključivo skulpturom i instalacijom. Sudjelovao je na vise grupnih izložbi i međunarodnih simpozija skulpture. Od 2016. godine je član Udruženja likovnih umjetnika BiH.