Najava izložbe: „Moja Rijeka“ akademske umjetnice Mateje Rusak

Mateja Rusak
Share

Otvorenje samostalne izložbe „Moja Rijeka“ akademske umjetnice Mateje Rusak biće u srijedu 27. ožujka 2024. u 19 sati u Galeriji Idealni grad. Umjetnica će se predstaviti s ukupno 12 radova u kombiniranoj tehnici koji su nastali tijekom protekle godine. Kustosica izložba je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

O izložbi

Rođena Varaždinka Mateja Rusak odabrala je Rijeku kao grad svog studija. Značajna tranzicija iz sjeverozapadne Hrvatske u plavetnilo lučkog grada na Kvarneru bitno se odrazila na umjetničinu percepciju svijeta i ljudi koji je okružuju, a morski kolorit zauvijek se utkao u njezin stvaralački svijet. Rijeka je za Mateju Rusak značila veliku životnu prekretnicu s obzirom da je planirala ostati živjeti i raditi u Rijeci po završetku studija. No, život je imao drugačije planove i kraj studija označio je i umjetničin povratak u Varaždin. Štoviše, povratak u rodni grad bio je obogaćen novim usvojenim znanjima, vještinama, iskustvima, ali i novim prijateljstvima. Danas, s vremenskim odmakom od točno deset godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Mateja Rusak iznjedrila je posve novi ciklus radova pod nazivom „Moja Rijeka“.  Ciklus od 12 radova formata 42×59,4cm izvedenih u tehnici kolaža na papiru s dodatkom perforacija predstavlja, kako sama umjetnica kaže, sedimentaciju sjećanja, trenutaka i osjećaja. Svi njezini dosadašnji ciklusi prirodno se nadovezuju jedan na drugi, bilo temom, tehnikom ili korištenim materijalima. Tako i prilikom oblikovanja aktualnog ciklusa „Moja Rijeka“, umjetnica koristi novinske papire na kojima se nalaze monotipije nastale brisanjem prvog sloja boje s matrica prilikom otiskivanja ranijeg ciklusa „Hommage Rijeci“, dok dio kompozicije oblikuje nizom perforacija papiru koje izvodi grafičkom iglom što čini direktnu poveznicu s njezinim primarnim izričajem – grafikom. Sve ono čemu stremi kao osoba i umjetnica Mateja Rusak objedinila je u sintagmu „Moja Rijeka“. No, povratkom u rodni grad, pojam „Moja Rijeka“ je promijenio svoje dubinsko značenje. Naime, „Moja Rijeka“ sada je postao Varaždin. (iz predgovora Sonje Švec Španjol)

O umjetnici

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu gdje je završila osnovnu školu te srednju školu usmjerenja grafički dizajner. 2013. godine diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u klasi red. prof. Jasne Šikanje te stekla titulu magistra likovne pedagogije.


Do sada bilježi devet samostalnih izložbi. Sudjelovala je i na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih izdvaja: 2022. 9. hrvatski trijenale akvarela, HDLU – Meštrovićev paviljon, Zagreb, Galerija „Vjekoslav Karas“, Karlovac, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, 2021. Women about women, međunarodna skupna izložba, selektorica za Hrvatsku: Sonja Švec Španjol , Nova Galerija vizualnih umjetnosti, Beograd, Srbija, Moderna galerija, Podgorica, Crna gora, Samobor, Galerija Prica, Lokarjeva galerija, Ajdovčina, Slovenija i Nacionalna Galeija, Skopje, Sjeverna Makedonija, 2020. „Uncanny Valley. The picture within us.“ PrintcardWroclaw, Poljska, Wroclaw, 2018. „Ja sam“, međunarodna izložba, Galerija „Decumanus“, Krk, 2018. Homagge Rijeci, Varaždin, 2018. Prostor suvremene umjetnosti THE ROOM (26.5. – 25.11.2018) i Palača Ca’ Zanardi, žirirana izložba naziva BODIES of SURFACES – IT'S LIQUID, Međunarodni festival umjetnosti i arhitekture, Venecija, Italija, 2017. Internacionalna skupna izložba „Rijeka Mini Art“ Galerija Juraj Klović, Rijeka. Autorica je međunarodnog projekta s Tihanom Karlović naziva Female correspondence / Žensko dopisivanje koji je trajao od 2019 do 2022. godine te bio izložen u Galeriji HDLU Varaždin, Galeriji Juraj Klović, Rijeka, Galeriji Oblok Sesvete, Muzeju Croata Insulanus, Grad Prelog i Sveučilišnoj galeriji Split. 2016. i 2017. godine sudjelovala je na 15. i 16. Međunarodnoj radionice grafike na temu Arhitektura i povijest Celja te je za isto dobila Priznanje za promicanje likovne kulture mladih. Na zimskoj likovnoj koloniji u Karlovcu (ZILIK), u Centru za pružanje usluga vodila je likovnu radionicu naziva „Floralni kalendar“ 22.1.2019. Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Članica je Hrvatskog društva likovnog društva (HDLU) Varaždin. 2017., 2018., 2018., 2019., 2020., 2021., 2022., 2023. bila je mentorica nagrađenih radova učenika na likovnim natječajima u Hrvatskoj i Međunarodnim likovnim natječajima u Sloveniji, Litvi, Češkoj, Rumunjskoj, Indiji, Bjelorusiji, Bugarskoj, Portugalu, Srbiji, Turskoj.
2022. završila je poslijediplomski program Ritha Practitioner za rad s darovitim učenicima, a 2023. poslijediplomski program za Ritha Specialist za rad s darovitim učenicima na Radboud Sveučilištu u Nijmegenu u Nizozemskoj. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija.

Izložba ostaje otvorena do 17. travnja i može se razgledati radnim danom od 10 sati do 18 sati u Galeriji Idealni grad (Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad).

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.