Sezona ZILIK izložbi: “Nit vodilja” – Nevena Živić

Nevena Živić
Share

Samostalnom izložbom “Nit vodilja”, akademske umjetnice Nevene Živić, započinje sezona ZILIK izložbi. Akademska umjetnica Nevena Živić će se predstaviti novim ciklusom slika, u četvrtak 21. ožujka 2024. u 19 sati u Galeriji ZILIK. Riječ je o slikama različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici akrila, pastela, kolaža i ručnog veza.

O izložbi je kustosica Sonja Švec Španjol zapisala: “U duhu ukazivanja na lijepu stranu života, Nevena Živić gradi likovne zapise pulsirajućih boja i izvezenih misaonih bilješki. Nit vodilja prilikom oblikovanja pojedinog rada jest spontano, iskreno i krajnje intuitivno izraziti trenutak, osjećaj ili sjećanje odnosno sve one naizgled male stvari koje u konačnici čine našu srž. Slike na granici apstrakcije i figuracije, definirane su bojama i oblicima koji su nam bliski te ne opterećuju već prizivaju toplinu, zahvalnost i suosjećajnost tj. one plemenite vrijednosti koje je dinamika suvremenog svijeta i nametnutih prioriteta potisnula duboko u pozadinu. Na površini koloristične kompozicije umjetnica ručnim vezom oblikuje reljefni crtež. Nit protkiva platno i tako postaje njegovim integralnim dijelom.”

O UMJETNICI

Nevena Živić završila je Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, slikarski dizajner 2009. godine. Magistrirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, 2016. godine. Iste godine polaže dopunsko psihološko-pedagoške predmete na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Završila Stručno osposobljavanje u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka (kreator lutaka, slikar, tehnolog) 2019. godine. Do danas realizirala nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na skupnim izložbama i projektima. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka od 2020. godine i Kreativne industrije Europe. Radi kao vanjski suradnik restaurator na raznim projektima. Živi i radi u Rijeci, ali često boravi i u Baranji.

Izložba ostaje otvorena do 4. travnja 2024. i može se pogledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati i utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.


Sonja Švec Španjol, izbornica ZILIK-a