Najava izložbe: “Simply nature” (Jednostavno priroda) – Hari Maslić

Najava izložbe: “Simply nature” (Jednostavno priroda) - Hari Maslić

BZK “Preporod” Zenica i Galerija “Preporod” Zenica organiziraju izložbu fotografija “Simply nature” (Jednostavno priroda) autora Harija Maslića. Otvaranje izložbe je u ponedjeljak, 12. jula 2021. godine u 19.30 sati u Galeriji Sinagoga – Zenica.

O autoru

Hari Maslić rođen je u Mrkonjić Gradu, a dugi niz godina živi i radi u Frankfurtu (Njemačka). Po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike, a radi kao projekt menadžer, grafički dizajner, fotograf, novinar i analitičar. Osnivač je i menadžer galerije i agencije MerisCon ARTDesign. Od 2017. godine punopravni je član Künstlergasse (Njemačka ) kao samostalni umjetnik i član je Kunst AG ( Njemačka) i HKD “Napredak” Sarajevo. Osnivač je i urednik online magazina MAGistral i MerisCon Community, koji okuplja preko 200 umjetnika širom BiH i svijeta. Imao je više samostalnih izložbi (Njemačka, Sarajevo, Zenica i Mrkonjić Grad) i učešća na više kolektivnih izložbi. Predstavljao je i organizirao samostalne izložbe Tomislava Perazića, Hibe Alajbegović Mustafić, Nataše Vukadin, Hilme Kahrića, Milenka Šećerovića, Belmina Bečića i Emina Skomorca. Prešao je put od komercijalne fotografije, street, fashion, people i akt fotografije. Kao autor i slikar, u njegovim fotografijama primjećuje se simbioza slikarskog i fotografskog umjetničkog izražaja i zbog toga se sve njegove dosadašnje izložbe fotografija mogu svrstati u umjetničku fotografiju. Josip Svoboda, slobodni umjetnik i pisac, o njegovom radu napisao je: “Hari Maslić pripada onoj grupi kreativnih fotografa-umjetnika koji su skloni da orkestriraju i koreografiraju strukturu fotografije kako bi realizirali jednu kreativnu ideju ili poruku”.

O izložbi

Postavkom izložbe fotografija “Simply nature” (Jednostavno priroda) svjesno se tematizira jednostavnost prirode, sa ciljem da šira publika postane angažiranija i odgovornija prema okolini, prema prirodnim ljepotama i resursima.

S umjetničke strane, o izložbi fotografija osvrt će dati Dijana Muminović, nagrađivana bosansko-američka dokumentarna fotografkinja, rođena u Zenici 1983. godine, a 1997. godine u SAD završava srednju školu. Bachelor je fotožurnalistike na Western Kentucky University i magistar vizuelnih komunikacija na Ohio University. Proteklih deset godina dokumentira priče o imigraciji, ljudskim pravima, posljedicama rata i ljudima u Bosni i Hercegovini. Dijana je radila kao asistentica na Ohio University za vrijeme studija iz vizuelnih komunikacija, a također je bila mentor fotografije osobama sa mentalnim poteškocama u Athens Photographic Project organizaciji.

Izložba ostaje otvorena do 17. jula 2021.godine.