Saopštenje BH novinara: Predsjednik NiP-a Konaković stavlja metu na čelo novinaru Avdiću!

Saopštenje BH novinara: Predsjednik NiP-a Konaković stavlja metu na čelo novinaru Avdiću!
Share

Sarajevo, 24.06.2021. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari oštro osuđuje optužbe koje je na račun novinara Avde Avdića na društvenim mrežama iznio Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde (NiP) i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nakon što je 23. juna u ranim jutarnjim satima bačena bomba na objekat firme „Foto Art“ u Sarajevu vlasnika Gordana Memije, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković i sam Memija su u objavama na društvenim mrežama taj napad doveli u vezu sa tekstovima novinara Avde Avdića o navodnoj povezanosti Memije i članova narko kartela „Tito i Dino“. Konaković je na Facebooku čak otvoreno napisao da za napad smatra odgovornim direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, novinara Avdića “i njihove nalogodavce”. Napominjemo da policija istražuje slučaj i za sada nije poznato ko stoji iza ovog napada.

Upravni odbor BH novinara smatra da navedene optužbe predsjednika NiP-a Konakovića predstavljaju direktan pritisak na novinara Avdića i prijetnju po njegovu sigurnost, te brutalno ugrožavanje slobode medija i rada istraživačkih novinara u Bosni i Hercegovini. Nedopustivo je da predsjednik jedne političke partije, koja trenutno čini vlast u Kantonu Sarajevo, na ovakav način javno „proziva“ i targetira jednog novinara, bez ijednog dokaza i argumenta koji bi išao u prilog njegovim tvrdnjama da Avdić ima bilo kakve veze sa pomenutim bombaškim napadom.

Kao javna ličnost i osoba koja već godinama obnaša visoke političke funkcije u Kantonu Sarajevo, Konaković bi se morao suzdržavati od ovakvih paušalnih optužbi kojima se direktno ugrožava sigurnost novinara i nastoji ušutkati kritičko i istraživačko izvještavanje medija. Umjesto što vodi privatne bitke protiv novinara čije mu se izvještavanje ne dopada na društvenim mrežama, predsjednik Naroda i pravde bi također morao znati da u Bosni i Hercegovini postoji Zakon o zaštiti od klevete koji omogućava njemu, kao i bilo kojem drugom građaninu, da podnese tužbe protiv novinara i medija za koje smatra da objavljuju lažne informacije i da na taj način zakonskim putem dobije željenu satisfakciju. Također, ukoliko posjeduje dokaze da novinar ima veze sa nekim krivičnim djelom, uključujući i bombaški napad na imovinu Gordana Memije, Konakovićeva dužnost i obaveza je da te dokaze dostavi nadležnim organima koji provode istragu.

Svaki drugi način i pokušaj „obračuna“ sa novinarima/kama, posebno kada je riječ o političarima, nedopustiv je u jednom demokratskom društvu i predstavlja otvoren politički pritisak na rad medija.

Upravni odbor BH novinara poduzet će sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio kolegu Avdu Avdića, kao i sve druge novinare i novinarke u BiH, od verbalnih i online napada političkih zvaničnika koji im zbog njihovih tekstova i priloga stavljaju „metu na čelo“. Podsjećamo da su prema podacima Linije za pomoć novinarima političari i drugi zvaničnici odgovorni za skoro trećinu napada na novinare/ke u Bosni i Hercegovini, a broj takvih napada raste iz godine u godinu.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

MAGistralov osvrt

Terorisanje kriminalne organizacije koja je u prvi plan stavila cmizdravog (poremečenog?) Muriza Memića i koja napadajući državne institucije, posebno OSA-u, a koja jedina još uvijek zna o kome se radi i zašto su u zatvoru nevini ljudi, porodice i zašto je pod monstruoznom torturom zatvorena Alisa, žena koja ima dijagnosticiranu epilepsiju, moguća je i jedinstvena samo na jednom mjestu: Sarajevu. Gradu koji je postao opasan za život, gradu u kom možeš biti ubijen, uhapšen i za to je dovoljno da jedan cmizdravi idiot “upre” u Tebe prstom. Grad u kom jedan švercer, koristeći smrt vlastitog sina, zatvara policiju i kontroliše pravosudni sistem. Grad koji stranci zaobilaze u velikom “luku”, grad koji je postao mjesto izvan sistema države i entiteta. Grad koji kontroliše banda okupljena oko poremečenog kriminalca koji koristeći smrt vlastitog djeteta živi život da bi uništavao živote drugih. Bježite iz takve mafijaške rupe.