Najava izložbe: “Vanishing Point” – Želimir Fišić

Najava izložbe: "Vanishing Point" - Želimir Fišić
Share

U petak 25. lipnja u 12 sati u Domu kulture Nova Gradiška otvara se samostalna izložba akademskog umjetnika Želimira Fišića. Autor će se predstaviti recentnim ciklusom slika izvedenih u kombiniranoj tehnici na platnu, a neki od radova će po prvi put biti predstavljeni javnosti upravo na ovoj izložbi.  Izložba ostaje otvorena do 13. srpnja 2021. Na otvorenju će govoriti ravnateljica Doma kulture Nova Gradiška Danijela Juranović, umjetnik Želimir Fišić i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

O izložbi

Svima nam je dobro poznat citat “stalna na tom svijetu samo mijena jest”. Sve što znamo i osjećamo je u kontinuiranom procesu mijene. Ljudska nemoć nad veličinom sudbine izazov je kojem čovječanstvo još nije doskočilo. Na nama ostaje tek izbor hoćemo li prihvatiti neminovnu prolaznost ili se prepustiti osjećaju bespomoćnosti i beskonačnog traganja za odgovorom koji možda niti ne postoji. 

Želimir Fišić u ciklusu slika pod nazivom “Vanishing point” oblikuje masivne konstrukcije dehumaniziranih napuštenih prostora pri čemu slučajni prolaznici, povremeno i u liku autoportreta, djeluju kao da su aplicirani u prostor tj. kao da ovdje ne pripadaju. Tako primarni motiv oronulih industrijskih konstrukcija te olupina brodova i kamiona postaje metafora fizičkog i duhovnog propadanja. 

            Jedinstvenim načinom gradnje kompozicije te kombiniranjem nekoliko primijenjenih tehnika Želimir Fišić oblikuje specifičnu atmosferu utjelovljenog prostora koji varira od eksterijera gradilišta, interijera napuštenih industrijskih hala pa sve do automobilskih i brodskih olupina. I dok monokromatska površina potvrđuje statičan otvoren beskonačan prostor, niz detalja oblikovanih akrilom, tušem i flomasterom ističe sâm proces propadanja odnosno derutnost, zahrđalost i oronulost konstrukcija koje godinama stoje napuštene i prepuštene zubu vremena.

            Specifična atmosfera radova ostvarena je spajanjem različitih slikarskih i crtaćih tehnika, kontrastom boja, ali i kontrastom dimenzija gorostasnih urbanih vizura i uprizorenog ljudskog bića koje je posve disproporcionalno u usporedbi s opustošenim građevinama. Čovjek promatra napušteni svijet u kojem se našao bez mogućnosti utjecaja na novonastalo stanje te svjedoči onome što neminovno slijedi. (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)

Biografija umjetnika

Želimir Fišić rođen je u Vinkovcima 10. rujna 1976. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završava u Vinkovcima. Dvije godine boravi na studiju u Beču, gdje na Bečkom Univerzitetu završava tečaj njemačkog jezika (Vorstudienlehrgang). 1997. godine upisuje grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, te 2002. godine diplomira grafiku u klasi prof. Igora Dragičevića. Skupno izlagao u Vinkovcima, Mostaru, Širokom Brijegu, Sarajevu, Koprivnici, Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Splitu, Supetru, Šibeniku, Metkoviću i Budimpešti. Sudjelovao na više likovnih kolonija. 2008. godine izabran među petnaest odabranih autora iz Hrvatske na zagrebačkoj i riječkoj izložbi “Novih fragmenata” – otkupnog natječaja Erste banke.  Radi na mjestu prof. stručnih predmeta u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku i kao vanjski suradnik u zvanju asistenta na Odjelu društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Živi u Vinkovcima.

Sonja Švec Španjol