Izložba i monografija o Mileni Dravić

Share

U Kulturnom centru Beograd otvorena je izložba fotografija i predstavljena monografija o filmskom opusu Milene Dravić, dobitnice nagrade Dobričin prsten za životno djelo.

Autorka monografije, novinarka Tatjana Nježić kazala je da je najveći izazov bio da monografijom obuhvati sve segmente impresivne ličnosti i karijere Milene Dravić i da sve bude “pitko”.

“Nije to samo sjajna monografija u smislu sadržine, to je ogledalo vremena i toga kako se ponosno nosi svoj dar”, rekla je Tatjana Nježić i dodala da je monografija podijeljena u pet cjelina.

Glumica Milena Dravić kazala je da je za glumu bila predodređena, ističući da kada bi se opet rodila ponovo bi bila glumica.

Ona je kazala da joj je u karijeri najveći izazov bio sam posao i da joj je teško da se opredijeli i od brojnih uloga izdvoji najtežu ili najdražu.

“U svim ulogama dajete sebe”, kazala je ona i navela da neke uloge nije trebalo da prihvati, a da je odigrala mnoge uloge od kojih je neke odmah prihvatila, a neke odbijala, pa prihvatala poslije mnogo molbi da to učini.

Ističući da je igrala na velikom prostoru u svim republikama bivše Jugoslavije, Milena Dravić je podsjetila na njen prvi film “Vrata ostaju otvorena” snimljen u Sarajevu rekavši da je na njegovo snimanje odvedena pravo iz baletske škole.

Milena Dravić je 1962. godine dobila je najveće jugoslovensko filmsko priznanje – Zlatnu arenu na Pulskom festivalu za ulogu u filmu “Prekobrojna” Branka Bauera, a kako je publiku podsjetila bila je najmlađa dobitnica tog priznanja.

Milena Dravić je ispričala da je zbog filma “Kros kantri” u režiji Mladomira Puriše Đorđevića trenirala trčanje godinu dana, pošto je unaprijed znala da za tu ulogu.

“Kada je došlo snjimanje, ja sam letjela. Sa lakoćom sam snimila film… Ubrzo posle toga zvali su me za emisiju ‘Obraz uz obrza'”, rekla je ona.

Govorila je i o filmu “Sutjeska” rekavši da joj je uloga prvo data, pa oduzeta posle jedne konferencije za novinare na kojoj je američka novinarka pitala da li su žene u Jugoslaviji čule za kontraceptivna sredstva na šta je ona izvadila tablete za glavobolju i bacila ih pred nju.

Potom je jedan ruski list napisao da se ponašala neprimjereno, a onda joj je Nikola Popović kazao da neće snimati taj film, ali je ipak pred kraj snimanja došao po nju u Miločer gde je ljetovala i odveo je na Tjentište da snimi svoju ulogu.

Ispričala je i da je igrala majku Bred Pitu u njegovom prvom filmu, a govorila je i o nagradi na festivalu u Kanu.

Glumica Jelisaveta Seka Sablić ispričala je da Milenu Dravić poznaje od rane mladosti i da nikada nije skrenula s puta već je uvijek bila na pravoj strani.

“Milena ima integritet življenja… Ja sam bila Draganov (Nikolića) prijatelj, bili smo kao brat i sestra, bili smo klasići, a Milena je rano počela. Mi smo strijepili gde ćemo i šta ćemo, a Dragan je počeo da snima filmove… Kada mi je kazao da se smuvao sa Milenom, ja sam rekla – nemoj da me lažeš. Milena je već tada bila zvijezda za mene. Tako je i ostalo”, ispričala je Jelisaveta Seka Sablić i čestitala joj nagradu Dobričin prsten.

Jelisaveta Seka Sablić rekla je i da Mileni Dravić nije bilo lako jer je izdržala i pripremila samo uručenje prstena što je zahtijevalo “užasan napor”.

“Nije ovo sredina gde stvari neke stvari same po sebi funkcionišu. Veliki dio posla moraš sam da obaviš i staviš pod kontrolu. Ta knjiga, to je sve morala sama da uradi. Na sreću se tu našla Tanja Nježić”, rekla je glumica.

Nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović kazao je da je Milena Dravić “nacionalno i kulturno dobro” podsećajući na njene brojne filmske uloge i filmove za koje je kazao da svi nose njen pečat.

Izloženo je više od 70 fotografija koje su predstavile samo djelić raznovrsne karijere Milene Dravić, a izložbu su priredili Maja Medić i Stefan Arsenijević.

Glumici Mileni Dravić (77) prošlog petka u Zvezdara teatru uručen je Dobričin prsten za životno djelo jer je, po odluci žirija, obilježila historiju scene u drugoj polovini prošlog i početkom ovog vijeka.

(N1)