Povezujemo se!

Share

“Ništa zemlju ne čini tako prostranom kao prijatelji u daljini; oni stvaraju geografske širine i geografske dužine.” Henry David Thoreau

Imam jednog prijatelja, koji se zove Miloš, on je iz Srbije i ako se još nismo vidjeli i upoznali uživo, imamo običaj da se često čujemo i raspravljamo o raznim temama. Pametan je on momak i dobra osoba, uglavnom se slažemo u mnogim stvarima i dijelimo iste poglede na život i sve ostalo u vezi njega. Prije neki dan javlja se on meni i šalje neki video da pogledam i da kažem svoje mišljenje. Mislio sam da je to još jedna pjesma ili neka muzička grupa koju želi da mi preporuči.

To je ustvari dokumentarni film koji je radio njegov prijatelj Nemanja Cvetković. Film je simbolično nazvan „Zar nije bolje ovako?“. Tema se bazira na odnose mladih na Balkanu i njihova mišljenja. Kroz dijalog, kulturu i druženje prikazano je kako mladi gledaju na trenutna stanja u regionu.

Dokumentarni film sniman je u Sarajevu, Tuzli, Zagrebu, Splitu, Trogiru, Beogradu, Jagodini i Svilajncu. Za vrijeme dvonedeljnog putovanja zabilježena su različita mišljenja, sklopljena je priča posle koje će se gledalac zasigurno zapitati „Zar nije bolje ovako?“.

Nemanja Cvetković rođen je 95. godine u Jagodini, Republici Srbiji. Nakon što je završio osnovnu školu upisuje Željezničko-tehničku školu u Beogradu. Poslije završene srednje škole provodi godinu dana u Francuskoj. Gdje godinu dana studira Međunarodnu ekonomiju, a onda prelazi na Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije (MEF) na odsjeku za primenjeni i operativni menadžment. Osnivao je i pokrenuo ideju o regionalnoj mreži “Balkanac”, a ujedno je i izabran za predsjednika “Balkanca”. Radio je također u Adria Media Grupi na poziciji menadžer, organizovao je mnoge događaje u Srbiji i inostranstvu. Piše analitičke autorske tekstove za nekoliko elektronskih medija. Učestovao je u brojnim projektima i konferencijama iz oblasti ekonomije, međunarodne politike i balkanske saradnje. Posebne oblasti interesovanja i proučavanja su savremeni balkanski odnosi, međunarodna politika, diplomatija i organizacija ekonomije i privrede u visoko razvijenim zemljama.

Pokrenuo je ideju o zajedničkom povezivanju mladih ljudi sa prostora Balkana zato što smatra da je to prvi preduslov za bolju budućnost, a da jedino problemi mogu da se saniraju ako zajednički radimo na tome. Ima u planu osnivanje Regionalnog centra sa sjedištem u Beogradu gdje će mladi iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Grčke zajednički rješavati probleme ali i aktivno raditi i preuzimati pozitivne stvari u kome je pojedino društvo doživjelo uspjeh.