Demokratska sila: Zastava Bosne i Hercegovine je simbol integriteta za više od 2 000 000 građana i to nije za pregovaranje

Demokratska sila: Zastava Bosne i Hercegovine je simbol integriteta za više od 2 000 000 građana i to nije za pregovaranje
Share

Zastavu jedne drzave ne smije niko da ponižava. U svim civilizovanim zemljama postoje zakoni koji regulišu i pri tome krivično sankcionišu neprimjereni odnos prema zastavi. Čak i član Predsjedništva u slučaju da ugrožava bezbjednost, Ustav ili sigurnosnu situaciju mora biti stavljen pod kontrolu od nadležnih institucija.

U Bosni i Hercegovini je i pored separatističko-nacističkih politika, a koje su dovele do smrti stotina hiljada nedužnih, usvojena i prihvaćena zastava koja je simbol i identifikacija, ne samo države, uključujući i entitete, nego u prvoj liniji njenih stanovnika tj. državljana. Posebno na međunarodnom planu.

Drugim riječima, šta i kako piše u zakonu čak i ne igra odlučujuću ulogu, jer bosanska zastava je institucija koja je iznad simbola nižih nivoa vlasti, ne samo zakonski, nego integrativno i socijalno kod većine stanovnika i državljana BiH.

Privatno svako ima pravo da misli šta hoće, da se identifikuje kako hoće, ali kod svoje kuće.

Kad je u pitanju institucionalno predstavljanje jedne države, sve počinje i završava se zastavom.

Sve pokrajine u Njemačkoj, savezne države u Americi, ili Švicarskoj imaju lokalne simbole, ali na vrhu institucionalne piramide stoji samo zastava tih država. Ko bi pokušao da to promijeni našao bi se istog dana u zatvoru.

U Bosni i Hercegovini ne smije niko da naruši tu činjenicu, ni po koju cijenu. Zbog toga iz Predsjedništva BiH treba izbaciti sve ono što umanjuje kapacitet Predsjedništva BiH, te time posebno simbole entiteta ili drugih nivoa vlasti. Jer zastava Bosne i Hercegovine je simbol i unutrašnjeg uređenja, te svi drugi pokušaji su neprijateljki čin prema instituciji zastave, odnosno, državi BiH.

Pritisak da se promijene pravila ili umanji važnost zastave Bosne i Hercegovine je predzadnji korak prema totalnom raspadanju Bosne i Hercegovine, te time i do ponovnog stradanja.

Najmanje 70% državljana Bosne i Hercegovine se identifikuje zastavom Bosne i Hercegovine, te svi koji pokušavaju da „unište“ tu identifikaciju moraju da povedu računa da se radi o više od 2 000 000 građana koji su time na najprimitivniji način poniženi, isprovocirani i dovedeni u situaciju da u takvoj atmosferi, svakodnevnog provociranja gube nadu i perspektivu za bolju budućnost.

Cijena opozivanja Milorada Dodika, na demokratski način, iz Predsjedništva BiH je najmanja šteta koja se može dogoditi građanima Bosne i Hercegovine.

Na kraju krajeva, Predsjedništvo nije nikada funkcionisalo kao tim, upravo zbog onih koji su tu sjedili, uzimali pare od građana, a radili na uništavanju Bosne i Hercegovine, pri tome štiteći strane političke režime i ciljeve. Te je Bosna i dalje funkcionisala. Činjenica je da svi koji su tu sjedili do sada nisu uspijeli dostići dno primitivnog i psihopatskog stanja, pa da ponižavaju instituciju Predsjedništva i zastavu BiH.

Dakle, njegovim udaljavanjem, smjenom, opozivom, ignorisanjem, medijskim bojkotom i odbijanjem rada s nekim ko je do sada pokazao asocijalni pristup instituciji Predsjedništva i zastavi Bosne i Hercegovine, je prvo što se očekuje od članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Država Bosna i Hercegovina mora biti sposobna da se odupre nasrtajima nacionalističkih surogata i psihopata.

Svi strani diplomati koji dolaze u Predsjedništvo BiH i prihvataju nametnuta pravila i simbole koji nisu simbol države BiH trebaju da snose diplomatske posljedice i da se upute protestne note međunarodnim institucijama i matičnim zemljama iz kojih dolaze. Pa i po cijenu prijetnje da će se nametnuti odgovarajuće sankcije ukoliko se nastave ponašati na način suprotan Ustavu i dostojanstvu države i njenih institucija.

Osim toga svi članovi Predsjedništva su neraskidivo i institucionalno predstavljeni sa zastavom BiH i kroz nju odgovorni građanima BiH. Time im je delegirana kompetenca od strane birača da na odgovarajući način brane dignitet, suverenitet, državnost i ugled Bosne i Hercegovine i njenih državljana, a ne entiteta.

Sve drugačije je obrnuto od tih kompetencija, te toleriranje daljeg ponižavanja Predsjedništva BiH i zastave BiH bi bio dokaz da Bosna i Hercegovina nema budućnost.

Član Predsjedništva predstavlja mene, tebe i svakoga državljanina koji poštuje institucije države BiH, te zbog toga i postoji Predsjedništvo BiH. Ko tu činjenicu ne uzima u obzir nije mu mjesto u institucijama BiH.