Fabrikovanje uzroka i posljedica: Da li organizacija FR “zloupotrebljava bolesnog čovjeka”?

Fabrikovanje uzroka i posljedica: Da li organizacija FR "zloupotrebljava bolesnog čovjeka"?
Share

Vještačko stvaranje afera, kroz plasiranje dezinformacija, anonimnih i N.N. izvora je svakodnevni radni proces informacionog tima koji djeluje pod okriljem SBB-ovog biltena, a na principu zloupotreba medijskih sloboda.

Po jasno definisanom cilju, a koji se uglavnom svodi na “stvaranje” potrebne atmosfere u zaštiti (ne)djela i (ne)ljudskosti vođe ove kontroverzne organizacije FR-a (Fahrudin Radončić – Fildžan Republika), moralno deformisani izvršioci ovih radova koriste metode senzacionalističkog izmišljanja i metodu pritiska na sudsko-sigurnosno-policijske institucije, a kako bi “prozvanu” stranu doveli u situaciju da se “brani”. Taj način djelovanja je karakterističan za kriminalni, totalitarni i kontraobavještajni sistem vrijednosti. Nakon reakcije “prozvanog” informacioni tim ovog spomenutog okruženja, dobija prostor za dalje “pumpanje” izmišljene afere i tako do finiša, koji može biti pobjeda ili poraz. Zadnje dvije godine koriste druge portale, kao sredstva u postizanju spomenutih ciljeva.

U svakom slučaju, novinari takvih kriminogenih glasila izvrću, okreću, te po pravilu “polagano” razvodnjava prema stvarnome cilju, pakujući semantiku u “povezani” niz uzroka i posljedica, a koje po pravilu, nemaj narodski rečeno “veze s vezom”.

Zadnja u nizu takvih izmišljenih “afera” je ovih dana fabrikovana “prepiska” Ministra Sigurnosti i N.N osobe (o.r. još (ni)je “pronađena i zakupljena”), koju su informacioni tim spomenutog biltena i nestabilni Josip Šimić započeli, a s ciljem konstruisanja i redanja “uzroka i posljedica” onako kako to odgovara spomenutom FR-u. Kao što je i “prozvani” Ministar konstatovao, radi se o vještačkoj dezinformacionoj rehabilitaciji “glavnog aktera” i “pripremi” terena za predstojeći događaj, suđenje ili nešto treće. U mafijaškim sistemima, ćesto je krajnji ishod bio priprema terena za likvidacije ili osvajanje vlasti, institucija i dr.

Izvođaći radova su po pravilu moralne i socijalne katastrofe, kako u etičkom, tako i u profesionalnom smislu. Ipak, kad je u pitanju novinar koji je u ovom slučaju “zakupljen” da “odradi” aferu, mora se uzeti u obzir i dimenzija da se radi o čovjeku koji bi, po nekima, trebao da dobije odgovarajuću zdravstvenu njegu, te se postavlja pitanje da li je spomenuti bilten i organizacija, iskoristila bolesnu osobu za svoje (ne)časne ciljeve. Na stranu što je ta ista organizacija proglasila spomenutog “novinara” za bolesnika i lažova, kad je “izvještavao” o kriminalu spomenutog FR-a, prije izvjesnog vremena. Osim toga, spomenuta organizacija je u više navrata provodila medijsko linčovanje uspješnih žena u BiH, objavljivala “žaštićene sudske fotografije” ubijenih beba, objavljivala senzibilne informacije zaštićenih svjedoka, indirektno “promovisala” masakriranje plemenitih životinja (o.r. ubijeni konj “kobila Odeta”) te je upitno do kojih granica u ime medijskih sloboda jedna organizacija smije da zloupotrebljava medijski monopol u BiH. Naime javnost su građani, te mediji koji formiraju javnost su od državnog interesa, te samim tim pripadaju državi, kao garantu da sve ono što čini tu državu mora da bude u službi njenih građana, u duhu demokratskhi i ljudskih vrijednosti.

Rezime svega je da su medijske slobode, u društvima u kojima etičke i profesionalne vrijednosti pojedinih medijskih radnika ili ustanova odslikavaju retardirane pojave kompletnog društva, tada je moguće da se medijske slobode koriste za djela koja bi u normalnim društvima bila konsekventno zaustavljena i rješavana pred licem pravde.

U nastavku prenosimo reakciju Ministra Sigurnosti na spomenuti pokušaj fabrikovanja rehabilitacije pred predstojeće pravne procese.

Mektić o navodnim porukama: Ko mi nađe jedan transkript, skočit ću s Avazovog tornja!

Nakon što je kontroverzni novinar Josip Šimić na portalu Dnevno.ba objavio navodne transkripte poruka između ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i nepoznatih osoba, a u kojima Mektić, navodno, kuje zavjeru za “rušenje” v.d. glavnog državnog tužioca Gordane Tadić, jutros je te transkripte prenio i list Dnevni avaz.

U navodnim porukama koje je objavio Šimić, Mektić se dopisuje sa dvije nepoznate osobe.

Prema Šimićevim navodima, koje je prenio Avaz, ministar Mektić u jednoj od poruka piše: “Za ovo moramo što prije djelovati. Moramo nekako Gordanu maknuti”.

U drugoj poruci, također upućenoj nepoznatoj osobi, Mektić navodno piše o istrazi ubistva Ramiza Delalića Ćele u Tužilaštvu BiH:

“Šta ona uradi izuze predmet Dudi (Dubravku Čampari, op.a.) i dade ga Čavki moramo nešto poduzeti hitno”.

Dragan Mektić u razgovoru za Faktor kaže da su navedeni transkripti u potpunosti izmišljeni.

– Ma, to je neviđena glupost! Nema takvog transkripta, sve je izmišljeno, iskonstruisano. Ko nađe jedan takav transkript, ja ću skočiti s Avazovog tornja! – odlučno kaže ministar Mektić.

– Ja da imam toliku moć da nju (Gordanu Tadić, op.a.) smijenim, ja bih to učinio javno. Ne bih to radio nikakvim porukama. Ja sam i javno pozivao na to. Ne čudi me Šimić, ali me čudi Dnevni avaz jer sam mislio da je to koliko-toliko ozbiljan list i da se neće baviti glupostima. Šimić je to objavio prije nekoliko dana i niko nije preuzeo jer svi znaju da to nije ozbiljna informacija, i sad Avaz to objavljuje – dodaje Mektić.

Mektić smatra kako je motiv Dnevnog avaza da prenosi izmišljene Šimićeve transkripte jasan: očekivano donošenje presude u predmetu protiv Fahrudina Radončića i drugih, koja će biti izrečena 16. maja.

– To je podilaženje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, da oni kao štite nju u tim političkim obračunima, ovaj (Radončić) joj se dodvorava… Kao što rekoh, od Šimića me ne čudi, on je sklon svemu i svačemu, raznim konstrukcijama i to se već pokazalo. Na kraju krajeva, zato je i zaglavio u pritvoru, čini mi se da ima i optužnicu… Ali, čudi me da je Avaz to prenio – ponavlja Mektić.

Na pitanje da li će nekoga eventualno tužiti za klevetu, ministar sigurnosti odgovara da neće jer mu se “ne isplati ulaziti u te gluposti”.

– Neka svakom služi na čast ono što radi. A bit će pravde – zaključuje Dragan Mektić.