Nakon presude Ratku Mladiću oglasila se EU: Okončano je ključno suđenje u novijoj evropskoj istoriji

Nakon presude Ratku Mladiću oglasila se EU: Okončano je ključno suđenje u novijoj evropskoj istoriji
Share

Iz Evropske unije je saopšteno da je pravosnažnom presudom Ratku Mladiću okončano ključno suđenje u novijoj evropskoj istoriji za ratne zločine, uključujući genocid, na prostoru Bosne i Hercegovine.

Prisjećajući se onih koji su izgubili živote, duboko saosjećamo s njihovim najmilijima i preživjelima. Evropska unija očekuje od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu potpunu saradnju s međunarodnim sudovima, poštivanje odluka sudova i priznanje njihove nezavisnosti i nepristrasnosti – navodi se u saopštenju.

Naveli su da su poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca u suprotnosti s temeljnim evropskim vrijednostima.

– Današnja odluka prilika je za lidere u Bosni i Hercegovini i regionu da, u svjetlu činjenica, preuzmu vodeću ulogu u odavanju počasti žrtvama i promoviranju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata i izgradio trajni mir – poručili su.

Naglasili su da je ovo preduslov za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i temelj za njen evropski put.

Također je dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju nastaviti svoju misiju osiguravanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i članove njihovih porodica. Nekažnjivost je nedopustiva – rečeno je iz EU.