Prva godišnjica nezavisne emisije o kulturi i umjetnosti KolibriS

Prva godišnjica nezavisne emisije o kulturi i umjetnosti KolibriS
Share

Početkom lipnja 2020. godine lansirana je emisija o kulturi i umjetnosti KolibriS s ciljem predstavljanja i promicanja kvalitetnih umjetnika/ica i projekata, ali i razgovora o ključnim problemima s kojima se susreću svi koji djeluju u području umjetnosti. Urednica i voditeljica emisije je nezavisna kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, dok je autorica vizualnog identiteta emisije magistra likovne pedagogije Mateja Rusak.

Emisija KolibriS emitira se jednom tjedno u trajanju od 50 minuta na osam televizija u Hrvatskoj, dok je srijeda rezervirana za premijerno emitiranje novih epizoda s početkom u 20 sati na youtube kanalu emisije KolibriS (https://www.youtube.com/EmisijaKolibriS), a tada nam se u live chatu pridruži i aktualni gost ili gošća emisije te ih gledatelji mogu pitati sve što ih zanima dok premijerno gledaju novu emisiju.

Sonja Švec Španjol je emisiju osmislila kao razgovor jedan na jedan unutar kojeg se predstavlja samostalno umjetničko djelovanje gosta te obrađuju relevantne teme iz područja umjetnosti poput mogućnosti samostalnog umjetničkog djelovanja, percepcije i valorizacije umjetnosti i kulture u Hrvatskoj, problema smanjene satnice likovne kulture u obrazovnom sustavu kao i mogućnosti izlaganja i etabliranja na umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i inozemstvu uz niz drugih relevantnih tema usko vezanih uz umjetnost i kulturu.

Od samog početka jedan od glavnih ciljeva emisije KolibriS jest decentralizacija Hrvatske što je ostvareno ugošćivanjem umjetnika/ica i djelatnika/ica u kulturi iz cijele zemlje kako bi se ukazalo na kvalitetne pojedince i projekte koji se odvijaju diljem Hrvatske.

JEDINSTVENOST EMISIJE KOLIBRIS

Ono što emisiju KolibriS čini jedinstvenom u Hrvatskoj jest činjenica da ju vodi i uređuje osoba iz struke – povjesničarka umjetnosti s dugogodišnjim djelovanjem kao nezavisna kustosica koja ima direktan uvid u život i djelovanje hrvatskih umjetnika/ica – njihovog duhovnog i stvaralačkog bogatstva, ali i problema s kojima se umjetnici susreću u svakodnevnom životu i svom umjetničkom djelovanju. Emisija KolibriS u fokus stavlja pojedinca – gosta/gošću, dok je prezentacija njihovog umjetničkog opusa popratni sadržaj. Naime, cilj je usmjeriti pažnju gledatelja na ljude koji stoje iza umjetničkih djela, na pojedince koji stvaraju sve te divne likovne, glazbene, književne, filmske, kazališne i ine umjetničke opuse te ih na taj način potaknuti da dodatno istraže opuse i djelovanje gostiju koje smo predstavili u emisiji KolibriS.

RAZVOJ EMISIJE

Emisija je započela s emitiranjem u lipnju 2020. godine na youtube kanalu, da bi od jeseni 2020. počela s emitiranjem na lokalnim i regionalnim televizijama, a od početka 2021. godine emisija KolibriS se emitira na ukupno osam televizija u Hrvatskoj.

Od lansiranja emisije u lipnju 2020. godine do danas tj. u posljednjih godinu dana emitirano je 37 epizoda i ugošćeno isto toliko umjetnika. Kroz emisiju KolibriS mogućnost predstavljanja dobili su najrazličitiji umjetnici/ice te su obrađena raznolika umjetnička područja – od vitraja, crteža, grafike, ilustracije, karikature, slikarstva, konceptualnih radova, performansa, skulpture, stakla, papertoysa, lutkarstva, ulične umjetnosti/streetarta, fotografije, filma, kazališta, keramike, umjetničkog nakita, mode i dizajna, tetoviranja, književnosti, glazbe, obrazovnog sustava i važnosti likovnog odgoja u školama, profesorskih iskustava predavanja na likovnim akademijama, kustoskih poslova i vođenja privatnih i gradskih galerija pa sve do vođenja portala koji promiču umjetnost i kulturu te predstavljaju kvalitetne pojedince.

Finale posljednje epizode 1. sezone emisije KolibriS premijerno će se emitirati na youtube kanalu emisije u srijedu 26. svibnja 2021. s početkom u 20 sati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=lu_SY42UZo4

Autori emisije KolibriS:

Sonja Švec Španjol – urednica i voditeljica

Mateja Rusak – vizualni identitet

Broadcast.hr – produkcija

Emisiju možete pratiti na:

youtube kanalu: https://www.youtube.com/EmisijaKolibriS 

Facebook stranici: https://www.facebook.com/KolibriSonja

Instagram profilu: https://www.instagram.com/emisija_kolibris

Kontakt: emisijakolibris@gmail.com 

Televizije na kojima se emitira emisija KolibriS:

Plava tv 

Kanal Ri 

Varaždinska televizija 

Osječka tv 

TV Jadran 

Dubrovačka televizija 

Trend TV 

Diadora TV 

Gosti i gošće 1. sezone emisije KolibriS

Dominique Jurić, Zoran Kakša, Nina Iris Bešlić, Neven Fitnić, Tatjana Politeo, Nik Titanik, Snježana Pokos-Vujec, Katarina Vojković, Tea Gudek Šnajdar, Mateja Rusak, Željko Koprolčec, Barbara Grgić, Julijana Rodić Ozimec, Miran Šabić, Ji Suk Baek, Siniša Reberski, Nikolina Šimunović, Davor Pavelić, Sergije Michieli, Marko Torjanac, Damir Facan-Grdiša, Ana Sladetić, Marko Zubak, René Bitorajac, Svetlana Grubić Samaržija, Lonac, Ivana Mrčela, Romana Tekić, Ivana Bajcer, Anton Vrlić, Jan Kerekeš, Doris Karamatić, Eugen Varzić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Ivan Midžić, Marina Ćorić

MAGistral /Sonja Švec Španjol