Najava izložbe: “Krila vremena” – Miroslav Pilj

Najava izložbe: "Krila vremena" - Miroslav Pilj
Share

Udruga likovnih umjetnika HKD “Napredak“ organizira još jednu izložbu svog člana. Riječ je o istaknutom umjetniku, kulturnom, javnom i medijskom djelatniku iz Sarajeva, Miroslavu Pilju. Izložba nosi naziv “Krila vremena” a bit će predstavljena u ponedjeljak, 9. ožujka, s početkom u 19 sati u Maloj galeriji samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu.

O izložbi

Izložba obuhvaća 24 slike rađene u tehnici akril na platnu. Davši djelima naslove kao što su Kap trajanja, Dodir svemira, Dah tišine, Koraci oblaka, Korijen vječnosti, Miris buđenja, Sjaj daljine, Sjena sjećanja, Snaga snoviđenja, Ritam nemira, Rođenje svjetlosti, Arija noći, Jutarnja sonata, Otisak duše, Zov smiraja, Kraj lutanja, Bljesak nade, Valovi vjetra, Plamen zaborava, U srcu zore, Krila vremena, Kraljevstvo nebesko, Na izvoru sna i Trag bliskosti autor odašilje poruku o značaju dijelova svakodnevice svakog čovjeka na koje vrijedi obratiti pažnju u protoku vremena i to u kontekstu neumitnosti prolaznosti i očuvanju trajanja i prenošenja istinskih i univerzalnih prirodnih i ljudskih vrijednosti.

Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Una Popović u osvrtu na ovu izložbu naglašava:

Kada se ljubav prema spisateljstvu, glazbi i slikarstvu sretne na jednom mjestu rodi se ona jedina i najljepša – bezvremena umjetnost. Poput Venere, iz morske pjene izroni jedna lijepa priča, ispričana, opjevana, izrecitirana, naslikana. 

O autoru

Miroslav Pilj, istaknuti umjetnik, autor je poetskih zbirki ”Odgovor” (1995.), ”U inat godinama” (1998.), ”Lijepa riječ” (2004.), ”MI nije jednako JA” (2008.), ”Više od sjećanja” (2011.). Ljubav prema spisateljstvu se rađa i u pjevanoj poeziji, kada počinje Piljeva suradnja sa mnogobrojnim skladateljima i glazbenicima bivše Jugoslavije, a strasti je uvijek bilo i za kantautorski rad. Životni put je, nesumnjivo, vodio i ka teatru, te Pilj za dramski tekst ”Zašto…?” dobija nagradu Tmač-Art za najbolju novu bosanskohercegovačku dramu, dok sa ”Sinom” biva drugonagrađeni na natjecanju za najbolju novu BH radio-dramu.

Sigurno je da Pilj svoju nesputanu maštu vješto prenosi na platno snažnim govorom boje, čime stvara autentičan svijet koji dinamično vibrira između stvarnosti i one druge, dublje strane – duše i snova. To je mašta koja teče usporedno sa prirodom, ali nužno ne ovisi o njoj. Nadahnuti snagom imaginacije, njegovi amorfni oblici podsjećaju na pokret. Na ples. Ples boje i prirode.

Slikarstvo je medij misli, osjećanja i snova, i upravo takvi, Piljevi potezi kistom, vibriraju i plešu, i svakim tonom mi osjetimo pokret. Deformirajući realnost, pružajući jedan sasvim subjektivni izraz svojih misli, boja počinje, u dinamici prostora, bivati poezijom. Sa druge strane, jarki tonovi se povlače, i na platno stupa magličasta plava boja, pod kojom predmet apokaliptički gubi oblik i konturu, potopljen nadnaravnim sivilom. Simbiozom bijele i plave nijanse, poput mora i pjene, neba i oblaka, autorova imaginacija nas na trenutak oslobađa stvarnosti i prostornosti, puštajući nas da zaronimo u bezvremeno plavetnilo.

Miroslav Pilj je autor likovno-petsko-glazbenog performansa “Snaga vode“, te stihova ”Mir Vama” za službenu svečanu pjesmu prigodom dočeka Svetog Oca Papa Franje u Sarajevu, 2016. godine. Autor je niza koncepata i scenarija različitih radijskih i tv projekata te rukovoditelj alternativnog kazališta “Pro teatar” pri RKUD “Proleter”, član je Društva pisaca BiH, Društva novinara BiH, član AMUS-a, i Hrvatskog društva Skladatelja, te dopredsjednik Udruge likovnih umjetnika HKD “Napredak“.

Una Popović