Featured ARTist: Nataša Vukadin – Putevi dizajna, tradicije i estetike

Featured ARTist: Nataša Vukadin - Putevi dizajna, tradicije i estetike
Share

Prije nekoliko godina upoznao sam Natašu Vukadin na koloniji koju svake godine organizuje poznati livanjski kipar, domaćin i ljudina Branko Ivanković Mito.

Od tada smo radili u okvirima promocije BiH umjetnosti sa agencijom MerisCon ARTfeature, od čega je najvažniji projekat učestvovanje na velikoj izložbi u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, 2015. godine.

Od prvog kontakta sa njenim djelima pa do danas, nije prestajao kontinuitet spontane privlačnosti koju ostavljaju njena djela na posmatrača. Ispreplitanje i igra, koja se u njenom stvaranju odvija na stranama estetike, modernizma, tradicije, grafičkog dizajna i apstrakcije, začinjene njenom očiglednom predanošću svijetu jakih, ali sensibilnih kolorita, doprinosi harmoniji promatračke okoline i upečatljivom fokusiranju na detalje njenih djela.

U isto vrijeme, u njenim djelima se prepoznaje organizacioni talent povezivanja detalja u kolažnom spajanju različitosti u jednu funkcionalnu cjelinu.

NATAŠA VUKADIN – Biografija

Rođena 18.01.1983.god. u Jajcu.

Odrasta u Vlasotincu- Srbija gdje od malih nogu pokazuje veliki talentat za crtanje i već u osnovnoj školi prepoznaju njen talenat i kreativnost i zbog toga dobija brojne nagrade i priznanja.

Sa svojih 10 godina prvi put učestvuje i predstavlja svoju osnovnu školu na dječijoj likovnoj koloniji- „Na krilima mašte“ 1995 god. Vlaina, Srbija.

Upisuje srednju Umetničku školu u Leskovcu (Srbija) na smjeru Tehničar dizajna grafike i propagande 2002 god. i tu se rađa njena nova ljubavi prema dizaju. Nekoliko godina nakon toga se bavi NVO- Nevladinim organizacijama- udruženjima građana, gdje je bila na poziciji Podpredsjednika udruženja „Forum mladih Vlasotince“, sekretar P.D. Čemernik i najmlađi član Upravnog odbora za finansiranje i odobravanje projekata CHF fondacije.

Učestvovala je na 27 seminara vezanih za rukovođenje organizacija i udruženja. Učestvovala na 3 Internacionalna seminara: -,,Europe in the Move!“ Contact- Making Seminar 2004 Europske Unije u Rumuniji, Open fun football schools 2004-UEFA ,( Makedonija), Youth in Action, 2005. Vrnjačka Banja Srbija.

2013 završava IT Akademy- Dizajn novih medija na smjeru Print dizajn-Beograd, Srbija.

Do 2016. god. je bila poziciji sekretara Udruženja likovnih umjetnika Skopaljske doline- ULUSD. Član upravnog odbora ULUSD-a. Član organizacijskog odbora. I. i II. Iternacionalne likovne kolonije- Bugojno. Predsjednica I. i II. likovnog konkursa za djecu Osnovnih škola na području Bugojna 2013 i 2014. Glavna organizatorica “Izložbe Uskopaljskih umjetnika” u sklopu festivala “XVI., XVII., XVIII. i XX.USKOPALJSKE JESENI” u Uskoplju.

Do sada imala 3 samostalne izložbe:

  1. Samostalna izložba Galerija Kulturnog centra Vlasotince-Srbija 2003 god.
  2. Samostalna izložba „XV. Uskopaljske jeseni“ 2011 god. G. Vakuf-Uskoplje,
  3. Žena- pohlepno savršenstvo 2013 u Bugojnu.

 

Učestvovala na više od 30 kolektivnih izložbi  i 30-ak likovnih kolonija- internacionalnih kolonija u inozemstvu, kao i domaćih u BIH. Učestvovala na 5 bijenala likovnih umjetnosti i mnogobrojnim humanitarnim akcijama. Izlagala u Turskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj.

 

Trenutno je u pripremi njena nova samostalna izložba pod pokroviteljstvom agencije MerisCon ARTfeature.

H.M., 13.10.18