Najuspješnije bh. kompanije u 2017. godini

Share

Ova godina za bh. privredu bila je relativno dobra, a za pojedine kompanije veoma uspješna. Veliki pomaci su napravljeni u oblastima metalske, tekstilne, drvne, prehrambene i namjenske (vojne) industrije. Osim toga, u BiH su se pojavili i prvi „giganti“ u IT sektoru.

BiznisInfo je izdvojio nekoliko kompanija koje su imale veoma uspješnu 2017. godinu.

12. Širbegović inženjering

Kompanija „Širbegović“ iz Gračanice učvrstila se na liderskoj poziciji u regionu kada je riječ o izgradnji objekata od betonskih konstrukcija. „Širbegović“ je izgradio robnu kuću Ikea u Beogradu površine 35.000 kvadratnih metara, te čitav niz drugih objekata u BiH i regionu.

Prihodi kompanije u prvih 10 mjeseci 2017. godine porasli su za 52 posto u odnosu na isti period 2016. godine.

11. Standard / MS&Wood

Industrija namještaja ove godine doživjela je veliki procvat. Ova grana industrije je toliko napredovala da je ponestalo sirovine, pa su vlasti morale zabraniti izvoz trupaca.

Fabrika namještaja “Standard” u Prnjavoru u ovoj godini očekuje porast proizvodnje između pet i sedam posto, kao i novi rekord po pitanju prometa. U ovoj godini u novu liniju za lakiranje uložili su tri miliona KM. Njihov glavni kupac je švedska Ikea.

Kompanija MS&Wood u prvoj polovini godine je skoro udvostručila prihode, prema polugodišnjem izvještaju. Osim toga, firma je otvorila veliki broj radnih mjesta. MS&Wood je bio udarna vijest u svim medijima sredinom godine kada je svim učenicima u Fojnici, koji upišu drvoprerađivačku školu, ponudio stipendije tokom školovanja te siguran i dobro plaćen posao nakon toga.

10. Igman

Kompanija Igman iz Konjica predvodi namjensku (vojnu) industriju BiH koja je u punom zamahu. Igman ima godišnje prihode od oko 120 miliona KM, a polugodišnji podaci pokazuju da će tako biti i ove godine. Broj radnika je dostigao cifru od 1.200.

Firma je najavila nova višemilionska ulaganja u razvoj proizvoda i kapaciteta. S jednom belgijskom kompanijom Igman ide u investiciju od oko sedam miliona eura.

Osim toga, Igman je jedan od investitora u novu fabriku namjenske industrije koja početkom naredne godine počinje s radom u Vogošći.

 9. NSoft

Kompanija NSoft iz Mostara našla se na listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regionu EMEA, koji obuhvata cijelu Evropu, Afriku i Blisku istok. Riječ je o listi vodeće svjetske revizorske i konsultantske kuće Deloitte. NSoft se našao na 57. mjestu, što je najbolji plasman od svih kompanija iz regiona. Kako se navodi na listi, firma je zabilježila je rast od 1.990 posto.

 8. Madi / Akova group

Peradarstvo u BiH je u velikom usponu, a predvode ga kompanije Madi i Akova group (Ovako, Brovis). Ove kompanije sve više izvoze ne samo u zemlje regiona, već i u države poput Sirije, Emirata i Nigerije. Očekuje se dalji uspon ove privredne grane jer uskoro treba početi izvoz u zemlje Evropske unije.

7. Studen holding

Ovaj holding u Brčkom se sastoji od kompanije Bimal za proizvodnju jestivog ulja, i šećerane čiji je brend Agragold. Kompanija je u oba sektora lider na bh. tržištu, a ova godina im je izuzetno uspješna.

Bimal je za šest mjeseci ove godine ostvario poslovne prihode od 105,4 miliona maraka, što je veliko povećanje u odnosu na 91,8 iz prvog polugodišta prošle godine.

6. Violeta

Kompanija iz Gruda, jedan od vodećih bh. proizvođača, ove godine je dodatno investirala u nove tehnologije u proizvodnji, a dogovorila je i plasman na nova strana tržišta. Upostavljena je saradnja s austrijskim Sparom a dogovoren je i plasman na tržište najbogatije države po glavni stanovnika – Katara.

Osnivač Violete Petar Ćorluka u inverjuu za BiznisInfo je rekao da je ovo izuzetno uspješna godina.

5. Tropic

Trgovinski lanac Tropic iz Banjaluke ove godine je učvrstio lidersku poziciju u RS, ali je snažnije zakoračio i na tržište FBiH, otvaranjem novih marketa. Ova kompanija je, osim toga, poslala ponudu za preuzimanje Mercatora u BiH.

Bez obzira na to da li će do tog preuzimanja doći, ovo je jasan pokazatelj da kompanija ima velike ambicije ali i kapacitet da se nastavi širiti na teritoriji cijele BiH.

 4. Hifa

Grupa kompanija koje posluju pod brendom Hifa iza sebe ima izuzetno uspješnu godinu obilježenu velikim investicijama. Spomenut ćemo samo neke od uspjeha.

Hifa je nastavila sa širenjem maloprodajne mreže, otvarajući niz novih benzinskih stanica. Hifa Oil je kupila „Terminale“ Željezare Zenica i postala kompanija s najvećim privatnim terminalima u BiH.

Tešanjska firma kupila je i LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju s najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore LB. Euro-Metali, kompanija kćerka Hife Oil, kupila je slovensku firmu koja posluje u Bosni i Hercegovini, Mersteel Sarajevo.

Broj radnika grupacije Hifa Oil za devet mjeseci ove godine povećan je za 65 posto.

Ostale kompanije u grupaciji Hifa također su bile uspješne.

3. Bingo

Kompanija Bingo iz Tuzle u ovoj godini je učvrstila lidersku poziciju na maloprodajnom tržištu BiH. Bingo je preuzeo dva velika tržna centra u Sarajevu, Merkur i Alta, čime je ojačao svoju poziciju u glavnom gradu.

Osim toga, Bingo je ušao u najveći tržni centar u Zenici, Džananović, nakon što je Konzumu istekao ugovor.

Kompanija je za kratko vrijeme izgradila i otvorila tržni centar u Mostaru koji je izgorio u požaru. Bingo je počeo izgadnju velikog tržnog centra u Šamcu koji bi ubrzo trebao biti otvoren, a planira otvaranje još niza drugih prodavnica.

Osim toga, Bingo je kupio tuzlansku Ditu, te povećao ponudu vlastitih robnih marki, koje radi sam ili u saradnji s velikim brojem domaćih proizvođača širom BiH.

 2. AS grupacija

Grupacija AS iz Tešnja ove godine je napravila ogroman iskorak u svom poslovanju. Kompanija je preuzela dijelove Agrokomerca u kojima je pokrenula proizvodnju. Također je preuzela najveći domaći lanac knjižara Svjetlostkomerc, čije je širenje odmah započelo, a stekla je znatan udio u još jednom bh. gigantu – tuzlanskoj Solani.

Osim toga, kompanije koje su odranije u sastavu Grupacije, poput Klasa i Vispaka, imale su uspješnu godinu. Vispakovi proizvodi su, naprimjer, snažnije zakoračili na tržište Slovenije, i djelimično snose zaslugu što BiH prvi put ima trgovinski suficit s tom državom.

U ovoj kompaniji kažu da im je ovo najbolja godina do sada i da su svi planovi ispunjeni.

 1. Prevent

Prevent je najveća poslovna grupacija u BiH a ove godine bilježi nove investicije i rast proizvodnje i izvoza. Sa oko 7 hiljada radnika Prevent je najveći poslodavac u državi.

Ove godine kompanija je ostvarila povećanje izvoza za približno deset posto u odnosu na prošlu. Ukupan ostvareni izvoz u prvih deset mjeseci ove godine iznosi više od 250 miliona eura.

Prevent se bavi proizvodnjom autopresvlaka, namještaja, kočnih diskova, zaštitne opreme, automobilskih komponenti itd, a sarađuje sa vodećim svjetskim automobilskim gigantima.

Prevent je potpisao ugovor s Austrijskom razvojom bankom kojim su se stvorili preduslovi za dodatno širenje Prevent grupacije i otvaranje preko 500 novih radnih mjesta na različitim lokacijama u BiH.

U industrijskoj zoni u Vitkovićima kod Goražda gradi se savremeni pogon Prevent Components, nove u lancu fabrika u vlasništvu Prevent Grupacije.

Prevent je najavio izgradnju objekta u Bugojnu, otvaranje pogona u Stocu, proširenje proizvodnje u Travniku…

Prevent se, drugim riječima, nezaustavljivo širi otvaranjem novih pogona u svim krajevima BiH, donoseći nove tehnologije i znanja, te povezujući našu zemlju s nekim od najvećih svjetskih korporacija.

Prema korporativnom videu koji je nedavno objavljen na Facebook stranici grupacije, Prevent ima pogone u čak 20 država, na 4 kontinenta, i zapošljava čak 14 hiljada radnika širom svijeta.

Napomena:

Analiza je zasnovana na medijskim izvještajima, internim procjenama i parcijalnim finansijskim izvještajima. U listu su uključene kompanije iz različitih oblasti kako bi se kroz nju napravio presjek ukupnih dešavanja u bh. ekonomiji ove godine. Ovu listu ne treba miješati sa listom najvećih kompanija po prihodima i dobiti, jer će takvu biti moguće napraviti tek za nekoliko mjeseci, kada sve firme predaju svoje konačne finansijske izvještaje za 2017.

(Biznisinfo/Magistral)