Svemir: Astronomi uhvatili signal prvih zvijezda

Share

Astronomi su po prvi put uspjeli da uhvate signal prvih zvijezda u svemiru, a možda su uspjeli da dođu i do potvrde postojanja misteriozne tamne materije.

Istraživanja su danas objavljena u magazinu “Nature”, a njihov vodeći autor Chad Bauman, sa Državnog univerziteta Arizone, rekao je da signal dolazi od prvih objekata u svemiru, iz perioda kad je on izranjao iz tame, 180 miliona godina poslije Velikog praska.

Signal je pokazao neočekivano niske temperature i neobično naglašen talas. Kada su astronomi pokušali da shvate zašto, najbolje objašnjenje bilo je da je neuhvatljiva tamna materija možda upetljala prste.

Ako otkriće bude dokazano, biće to prva potvrda postojanja tamne materije, značajnog dijela univerzuma za kojim naučnici tragaju decenijama.

Astronom sa Univerziteta Harvard Avi Loeb koji nije učestvovao u projektu, rekao je da “ovo otkriće, u slučaju da bude potvrđeno, zaslužuje dvije Nobelove nagrade”, ali je dodao da su za potvrdu otkrića potrebna nezavisna testiranja.

Bauman se složio da su nezavisna testranja potrebna iako je njegov tim tokom dvogodišnjeg rada dva ili tri puta provjeravao urađeno.

“Riječ je o vremenu (historiji svemira) o kojem baš ništa ne znamo”, za kraj je naveo Bauman.