Arheologija: Drevni izgubljeni grad koji mijenja historiju

Share

Ranije ovog mjeseca arheolozi su s pomoću najnovije laserske tehnologije u Gvatemali otkrili ostatke 60 hiljada građevina Maja ispod džungle.

Arheolozi su upotrijebili istu tu tehnologiju, kako bi otkrili koliki je zapravo drevni grad Angamuco na zapadu Meksika.

”Nevjerovatno je da je ovako veliki grad cijelo vrijeme bio u srcu Meksika, a da niko nije znao”, rekao je Chris Fisher, arheolog sa Univerziteta u Coloradu koji je ove sedmice predstavio najnovije pronalaske o tom drevnom gradu.

Iako su manje poznati od Azteka, Purepecha je bila velika civilizacija u centralnom Meksiku na početku 16. vijeka, prije nego što su stigli Evropljani i izazvali pustoš ratovima i bolestima, piše Guardian.

Među gradovima te drevne civilizacije bio je i glavni grad Tzintzuntzan, koji leži na kraju jezera Patzcuari u zapadnom Meksiku, području u kojem još uvijek žive potomci te civilizacije.

Uz pomoć najnovije tehnologije, naučnici su otkrili da je nedavno otkriveni grad Angamuco dvostruko veći od Tzintzuntzana, iako je vjerojatno bio manje nastanjen.

Prostire se na 26 kvadratnih kilometara, a prije mnogo godina prekrila ga je vulkanska lava.

‘Ovo je veliko područje koje predstavlja mnoge ljude i arhitektonske temelje. Ako sve saberemo, riječ je oko 40 hiljada zgrada, koliko ih je otprilike i na Manhattanu”, rekao je Chris Fisher.