Nokia i Vodafone: Uskoro videostream s Mjeseca pomoću 4G mreže

Share

Kompanije Nokia i Vodafone su se udružile te će zajedno s njemačkom kompanijom PTScientists uspostaviti 4G mrežu na Mjesecu.

PTScientists je partner kompaniji Audi u razvoju rovera koji će 2019. godine istraživati površinu Mjeseca te će doći na mjesto slijetanja rakete Apollo 17. Međutim, novi cilj je uspostaviti 4G LTE komunikacijsku mrežu baziranu na Mjesecu kako bi se mogli uspostaviti HD videostreamovi s njegove površine na Zemlju.

Vodafonova stanica će “komunicirati” s roverima dok skupljaju fotografije i snimke površine Mjeseca. Pomenuta 4G mreža će koristiti frekvenciju od 1800 MHz za slanje HD videa modulu ALINA koji će sve slati timu u Berlinu. Nokia radi na mrežnoj opremi koja će biti teška manje od jednog kilograma.

4G mreža koristi manje energije od analognog radija te će omogućiti transfer veće količine podataka između rovera i modula ALINA.

“Sretni smo što nas je Vodafone izabrao za tehnološkoj partnera. Ovo je važna misija za razvoj novih tehnologija namijenenih korištenju u svemiru za umrežavanje, obradu i memorisanje podataka. Također, pomoći će u napretku komunikacijske infrastrukture potrebne akademicima, industriji i obrazovnim institucijama u istraživanju Mjeseca”, izjavio je zvaničnik Nokije Marcus Weldon.