Naučnici upozoravaju: Nivo mora raste, mnogi gradovi u opasnosti

Naučnici upozoravaju: Nivo mora raste, mnogi gradovi u opasnosti
Share

Nivo mora porašće između 0,7 i 1,2 metra u naredna dva vijeka čak i ako vlade okončaju eru fosilnih goriva kao što je obećano Pariškim sporazumom o klimi, saopštili su danas naučnici.

Hitna akcija za smanjenje ispuštanja štetnih gasova spriječila bi dugotrajno povećanje nivoa mora, izazvano otapanjem leda od Grenlanda do Antarktika, objavljeno je u magazinu Nature Communications.

Porast nivoa mora prijeti gradovima od Šangaja do Londona, kao i djelovima Floride i Bangladeša. Opasnost je velika i za cijele nacije, uključujući Maldive na Indijskom okeanu ili Kiribate na Pacifiku.

U istraživanjima naučnika navodi se da će do 2300. godine nivo mora porasti od 0,7 do 1,2 metra, čak i ako skoro 200 država provede mjere određene Pariškim sporazumom iz 2015., a kojim se predviđa smanjenje stakleničkih gasova na nulu.

Nivo okeana će neizbježno rasti jer će industrijski gasovi ispušteni u atmosferu, a koji zadrže toplotu, ostati i dalje u atmosferi i tako će dalje otapati zaleđene površine.

Nivo mora shvata se kao neki spori proces oko kojeg se ništa ne može učiniti”, rekao je naučnik Matijas Mengel za Nature Communications.

On upozorava da vlade, kada je u pitanju Pariški sporazum, trenutno ne rade na ispunjenjima svojih obećanja. Globalna ispuštanja ugljen dioksida, glavnog stakleničkog gasa koji nastaje sagorijevanjem fosilnih goriva, nakon trogodišnje stagnacije ponovo je porasla.