Jon Givony: Džanan Musa odlazi u NBA

Share

Portland Trail Blazersi na draftu ovog proljeća, kao 16. picka ovog drafta, izabrat će Džanana Musu iz Cedevite, tvrdi ESPN-ov novinar Jon Givony

Jon Givony je napravio procjenu igrača koji bi potencijalno trebali biti predmet interesiranja NBA klubova, što obično počne sa pripremama za takozvani March Madness, odnosno za završni turnir NCAA koledž lige u SAD-u.

Givony ističe kako će Musini instinkti za postizanje pogodaka i agresivnost biti ključne karakteristike koje će odlučiti o tome da ga Portland Trail Blazersi, za koje već nastupa bh. reprezentativac Jusuf Nurkić, izaberu na predstojećem draftu.

“On je jedan od najmlađih igrača u svojoj klasi za draft, ali je već veoma produktivan u cijeloj Europi i igra na visokom nivou. Postiže 10.5 poena po utakmici, uz šut sa 57 posto preciznosti za dva poena, te 36 posto preciznost iza linije za tri poena. Uz to, prosječno po utakmici dodaje 3.2 skoka, 0.9 asistencija, 0.7 ukradenih lopti, za 20.1 minutu u utakmici u Eurokupu. Još bolju ličnu statistiku bilježi u regionalnoj ABA ligi”, navodi se u analizi igre najboljeg mladog bh. reprezentativca.

Givony također navodi da ekipi Portlanda trebaju igrači na krilnim pozicijama i da bi draftovanje Džanana Muse bio “mač s dvije oštrice”.