Budaleštine SNSD-ovih parazita: Ko biva “ponovo” stvaranje Vojske RS-a, a penzija 251,-KM

Budaleštine SNSD-ovih parazita: Ko biva "ponovo" stvaranje Vojske RS-a, a penzija 251,-KM
Share

SNSD-ova aktivna penzionerka Dušanka Majkić smatra da institucije Republike Srpske moraju da razmišljaju o obnavljanju Vojske Republike Srpske jer su, kako kaže, Oružane snage BiH veliki promašaj. (o.r. kao i uvijek skretanje s problema npr. da je penzija 251,-KM, a povećanje 4,-KM, dok ova za svoje budaleštine i nerad prima svaki mjesec između 5 – 10 hiljada KM-ova)

Majkićeva je istakla da ideja predsjednika manjeg entiteta o vraćanju Vojske Republike Srpske (o.r. pod bivšim rukovodstom odgovorna i za genocid u Srebrenici) nije nerealna, imajući u vidu odredbe Dejtonskog sporazuma.
Ona je napomenula da su Oružane snage BiH osnovane pod velikim pritiskim međunarodne zajednice, ali nisu dejtonska kategorija.
“Po Dejtonu, vojsku mogu imati samo entiteti”, rekla je ona za današnje “Večernje novosti”.
Majkićeva kao preduslov za formiranje Vojske Republike Srpske navodi političko jedinstvo.
“Sada smo podijeljeni, pa imamo predstavnike Saveza za promjene u Sarajevu, koji rade mimo odluka institucija Republike Srpske, i člana Predsjedništva BiH koji, takođe, ne želi pravu saradnju sa Republikom Srpskom”, rekla je ona.
Majkićeva je dodala da postoje razni dokumenti na nivou BiH, prema kojima je cilj da se modernizuju Oružane snage BiH, da se ide prema NATO savezu i da se zajedno izvode vježbe.
“Stav Republike Srpske je dobro poznat – mi ne želimo u NATO savez. I ovdje se vidi da Sarajevo zloupotrebljava Oružane snage BiH”, kaže Majkićeva.
Ona je navela da te snage danas nikome ne služe i da samo gutaju po 270 miliona KM, koliki im je godišnji budžet.
“A šta Republika Srpska ima od toga? Republika Srpka ima Treći pješadijski puk, koji je dio Oružanih snaga BiH i koji samo baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Oni su tu da se sjete naših poginulih boraca i tu se priča, nažalost, završava”, kaže Majkićeva.
Dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Predrag Ćeranić je rekao da Republika Srpska može da ima svoju vojsku, ali da su problem dvostruki aršini međunarodne zajednice.
“Imate pokušaj da Kosovo dobije vojsku, iako toga nema u Briselskom sporazumu, a, s druge strane, u Dejtonskom sporazumu piše da Republika Srpska može imati vojsku, ali se to ne dopušta”, istakao je on.
Ćeranić je rekao da ne vidi nijedan razlog da i Republika Srpska ponovo ne osnuje vojsku, ako vojsku dobije Kosovo.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je rekao da, ukoliko međunarodna zajednica nastavi da traži da Kosovo dobije vojsku, onda treba realizovati ideju o vraćanju Vojske Republike Srpske.