Član Predsjedništva BiH Izetbegović o sastanku sa Predsjednicom Hrvatske

Član Predsjedništva BiH Izetbegović o sastanku sa Predsjednicom Hrvatske
Share

Mislim da je komunikacija uvijek bolja nego nekomunikacija. Posjeta će po meni rezultirati rješavanjem nekih dilema i pomacima, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Članovi Predsjedništva BiH danas su se susreli sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

Izetbegović je nakon tog susreta novinarima rekao kako je insistirao da se konačno krene u rješavanje otvorenih pitanja koja su stara decenijama. Dodao je da je Predsjedništvo BiH na susretu sa Predsjednicom Hrvatske imalo jedan otvoren i prijateljski razgovor u kome se nije “okolišalo i zaobilazilo probleme”.

“Već osmu sam godinu nažalost, nemamo pomaka u otvorenim pitanjima koja su stara decenijama. Tako da sam danas insistirao na pitanju granice, pitanju trošenja vodenog resursa iz Buškog jezera, na pitanju ogromne imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj i koja nije vraćen državi BiH i firmama. Naravno i pitanje Pelješkog mosta. Zatim, na odnosu hrvatske države prema bosanskohercegovačkoj državi. Zašto nerješavati sa BiH pitanje zagađenja koje se dešava od Rafinerije u Brodu? Mi ćemo rado pomoći i nema potrebe da se radi sa entitetom“, poručio je član državnog Predsjedništva

“Danas sam insistirao da se pojača komunikacija i da se ide naprijed. Pri tome sam se pozvao na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo članice i mi i Hrvatska, odnosno kanimo biti članica. To su Ujedinjene nacije i Evropska unija. Jedna od tih insitucija je i Haški sud i moramo poštovati njegove odluke i pokazati pijetet prema žrtvama“.

Jedna od tema razgovora bila je i gradnja Pelješkog mosta.

“Hrvatskoj je kroz pismo od 29. septembra, koje je napisano od Direktorata za urbanističku i regionalnu politiku Evropske unije, poručeno i konstantovano kako je EU imala dezinformaciju da je sa BiH dogovorena stvar u vezi Pelješkog mosta. EU traži da se ta stvar raščisti i da se ne nastavlja dalje sa gradnjom mosta. I to pismo EU sam danas predao predsjednici Kitarović i zamolio sam da Hrvatska postupi na taj način. Mi do jučer nismo bili poznati sa sadržajem pisma. Znali smo da se neka komunikacija dešava, ali nismo znali za te stvari, niti smo od Hrvatske inicirani. Sve što BiH očekuje od Hrvatske je da nam se garantuje naše pravo“, kazao je Izetbegović.

Razgovaralo se i o sigurnosti i prijetnjama od terorizma.

Izetbegović je zaključio kako je potrebno razmijenjivati precizne informacije, jer dezinformacija obeshrabruje turiste, obeshrabruje investicije, obeshrabruje one koji bi mogli ubrzati put BiH ka EU.

Grabar-Kitarović je tokom današnje posjete BiH istakla kako je Hrvatska zabrinuta, kao i mnogi drugi prijatelji BiH, za odnose Bošnjaka i Hrvata i da se BiH ne pretvori u Mostar.

“Rekla je da se Hrvatska ne želi miješati u unutrašnje stvari i sam sadržaj Izbornog zakona“, kazao je Izetbegović.

Na kraju svoga obraćanja medijima, Izetbegović je istakao kako je Predsjedništva BiH danas ustanovilo generalski kor, tako da će doći do rotacije u komandi nad kojom će prvu poziciju preuzeti general koji je Bošnjak.