Crna Gora: Utvrđen identitet osobe koja je bacila bombu na američku ambasadu

Crna Gora: Utvrđen identitet osobe koja je bacila bombu na američku ambasadu
Share

Riječ je o D.J. (42) iz Podgorice, državljaninu Crne Gore. Nakon što je bacio bombu u dvorište ambasade, D.J. je, po pvim rezultatima istrage, najvjerovatnije izvršio samoubistvo.

PODGORICA (AA) – Crnogorska policija utvrdila je identitet osobe za koju se sumnja da je bacila bombu u dvorište američke ambasade, kasno sinoć. Riječ je o D.J. (42) iz Podgorice, državljaninu Crne Gore. Nakon što je bacio bombu u dvorište ambasade, D.J. je izvršio samoubistvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Na vanrednoj konferenciji za medije Uprave policije danas je saopšteno da je identifikacija D.J. izvršena pomoću DNK analize.

Za sada, isključena je mogućnost da je u pitanju teroristički napad.

”Brzom i efikasnom reakcijom utvrđen je identitet osobe za koju se sumnja da je bacila bombu M75 tako što je bacio preko ograde, a onda se preko puta ambasade, nekih 30 metara od tog mjesta ubio, takođe, aktiviranjem bombe”, kazao je Enis Baković, šef kriminalističke policije.

Prema njegovim riječima, D.J. nije identifikovan kao izvršilac krivičnih djela.

”Crnogorska policija radi zajedno sa agentima FBI, provjeravamo sve društvene mreže koje je koristio, kako bi istražili ovaj slučaj do kraja”, kazao je Baković.

Novinare je interesovalo da li je napadač djelovao sam ili je imao pomoć, te da li je pripadao nekoj organizaciji i da li imaju prikupljene podatke o kretanju D.J. uoči napada. Iz policije su saopštili da ne mogu da saopšte više detalja zbog istrage.

Dežurna tužiteljka Lepa Medenica kazala je da je tužilac izašao na lice mjesta i izvršio uviđaj.

”Izuzeti su svi tragovi, a nakon toga je izdata je naredba i za obdukciju. Daljim mjerama utvrđen je identitet. Sada se utvrđuju motivi napada”, kazala je Medenica.

Iz policije je saopšteno da je nakon sinoćnjeg napada pojačana bezbjednost ispred svih ambasada u Crnoj Gori.

Kako javljaju mediji, bombu je bacio 43-godišnji Dalibor Jauković, bivši pripadnik vojske Socijalističke Republike Jugoslavije, potvrdila je crnogorska policija. Jauković je živio u Podgorici, a rodom je iz Kraljeva u Srbiji. Nije bio oženjen ni imao obitelj, pišu Večernje novosti.