Dan Žena 8. mart: Praznik i dan za promovisanje prava i ravnopravnosti žena u društvu

Share

Više nevladinih organizacija danas je u Banjaluci organizovalo sedmi “Osmomartovski marš” pod motom “Jesmo li radnopravne?”, dok je Fondacija CURE danas u Sarajevu organizovala aktivističku šetnju/marš povodom 8.marta.

Sarajevo – Fondacija CURE danas su u Sarajevu organizovale aktivističku šetnju/marš povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena zajedno sa svim zainteresiranim organizacijama, formalnim i neformalnim grupama, te članovima Ženske mreže BiH koji žele da sa svojim prisustvom skrenu pažnju na nevidljivost problema s kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.
Marš je krenuo ispred Parlamentarne skupštine BiH, a završit će na Trgu djece Sarajeva. Poruke sa Osmomartovskog marša trebaju doprinijeti da više niti jedna žena ne bude nevidljiva.

Historija ostvarivanja ženskih prava je turbulentna, žene širom svijeta koje se i izbore za određena prava, vrlo brzo ih gube ili neka druga prava.

“Nažalost, nakon jake uloge koje su žene u BiH imale kroz historiju, u 2018. godini mnoge od nas su na samim marginama društva, ne odlučujemo o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, ne sudjelujemo u važnim odlukama o sadašnjosti i budućnosti naše zemlje, ne pregovaramo o ustavnim promjenama ili reformskoj agendi, nema nas ni u Predsjedništvu BiH, stopa nezaposlenosti žena je alarmantno visoka, marginalizovane žene su višestruko diskriminisane”, navedeno je iz Fondacije CURE.

Banja Luka – Marš koji je počeo okupljanjem kod Narodnog pozorišta RS-a i završio na Trgu Krajine organizovali su Helsinški parlament građana, Udruženje “Oštra Nula”, Fondacija Udružene žene, BASOC, Centar za mlade KVART, Banjalučki centar za ljudska prava, Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Centar za životnu sredinu i Udruženje žena sa invaliditetom “Nika”.

“Želimo da poručimo da želimo jednake plate sa muškarcima, jednake uslove rada, da se poštuju naša reprodktivna prava, a ne da budemo diskriminisane zbog toga”, izjavila je Milica Pralica iz organizacije “Oštra Nula”.

Istakla je i da žele da se vrednuje ženski neplaćeni rad zbog kojega su u lošijem položaju jer im se smanjuje mogućnost i vrijeme za lično usavršavanje.

“Godinama se ništa nije promjenilo i dalje ukazujemo na iste probleme kao i prije deset godina”, rekla je Dragana Dardić, direktorica Helsinškog parlamenta građana u Banjaluci.

Organizatori marša navode da žene i dalje čine najveći broj ekonomski neaktivnih osoba u BiH, dok istvoremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva.

“I dalje su manje plaćene od muškaraca u BIH, sa limitiranim mogućnostima za profesionalno usavršavanje i građenje karijere. I dalje simbolično participiraju u izvršnoj vlasti i upravnim odborima javnih preduzeća. Ni jedna žena s invaliditetom nije zastupnica u entitetskim parlamentima i Parlamentarnoj skupštini BiH, niti se nalaze na čelu neke javne institucije”, tvrde organizatori “Osmomartovskog marša” u Banjaluci.

Izvor: Agencije