SARTR: Najava predstave – “Antigona i Kreont”

Share

U subotu, 11. marta s početkom u 20h na sceni Sarajevskog ratnog teatra gostuje predstava “Antigona i Kreont”. Predstava je rađena u produkciji Kino Kultura – Teatar na Navigatorot Cvetko čiju režiju potpisuje Nela Vitošević.

O predstavi:

Tri Antigone i tri Kreonta polemiziraju o sukobu otpora i vlasti. Tri Antigone pretstavljaju različite aspekte istog lika, isto kao i tri Kreonta. Adaptacija je bazirana na više tekstova koji obrađuju temu Antigone. Ona je nastala kao potrebu redatelja da se suoči sa univerzalnim političkim pitanjima koja se vijekovima ponavljaju.

Zato se u predstavi suočavaju 6 likova koji dijele isti problem, ali su stavljeni u različite okolnosti.

Ideja je da su se kroz historiju mijenjali vladari, mijenjali sistemi, vrijednosti, ali želja za slobodom pojedinca kao i njena suprotnost želja za vlašću vladara su uvijek ostali isti. U tom smislu ova predstava postavlja suštinski važna politička pitanja, ali ne da i njihov odgovor, nego stavlja gledatelje u poziciju da razmišlja i da sam donese zaključak.

Predstava se izvodi na makedonskom jeziku uz titlove na bosanskom jeziku.

U predstavi igraju:

Simona Dimkovska, Ivana Pavlaković, Natalija Teodosieva, Zoran Ljutkov, Blagoj Veselinov, Stefan Vujisić.

Rezervacije ulaznica mogu se obaviti radnim danima pozivom na 033 664 070 i subotom na 060 327 0025 u periodu od 10h do 16h. Cijena ulaznice iznosi 10KM.