Druga strana realnosti: Glasaj za “manje zlo” i daj šansu boljem sutra

Druga strana realnosti: Glasaj za "manje zlo" i daj šansu boljem sutra
Share

Stvarno, što je važno izaći na izbore?

Mogu ja ovdje nabrojati stotinjak razloga, počevši od demokratije, slobodne volje pojedinca, mogućnosti da utičeš na politiku i budućnost, pa sve do nekih filozofskih sokratskih postulata i konstatacija. Sve bi to na kraju ispalo fraziranje, a koje u BiH društvu nema nikakvog efekta.

Često je odgovor „ma što ću glasati, kad nemam za koga, svi su korumpirani, ili lopovi, ili nacionalisti, kriminalci i tako redom“. Međutim, upravo zbog toga bi trebao svaki građanin Bosne i Hercegovine da glasa.

Tu postoje neki modeli, kojih bi se trebali pridržavati, ti pojedinci, koji misle da nema potrebe da izlaze na izbore.

Demokratija ti je dopustila da glasaš za kandidata kojeg najmanje mrziš.

Robert Byrne

Neka poredaju kandidate, ili partije, po količini „negativnosti“, ali objektivno, ne na osnovu nekih medijskih ili režimskih spinova, pamfleta ili tzv. vučićevskih laži, te neka biraju one koji su najmanje npr. korumpirani, najmanje lopovi, najmanje nacionalisti, kriminalci i tako redom. I takvim aktivnim učešćem na izborima svaki pojedinac, koji bi polazio od „negativnog“ poimanja politike i političara, svojim glasom bi dao doprinos da pobijede oni koji su „manje negativni“. Pa bi time barem privremeno, napravio bolje društvo u BiH, jer „manje negativnog“ daje veću šansu „pozitivnom“.

Konzervativac je onaj čovjek koji ima dvije savršeno zdrave noge, ali koji nikada nije naučio da hoda naprijed.

Franklin D. Roosevelt

Ruku na srce, nisu samo političari krivi. Ili drugačije, političari su produkt sistema i nisu birali sami sebe. Političar vodi kampanju onako kako misli da će pobijediti. Po toj logici ispada da je ogroman broj onih „običnih građana“ koji iz nekih razloga, podržavaju destrukciju, mržnju, kriminal, korupciju, bezakonje, nepotizam, utaje poreza, segregaciju, rasizam, fobije, zločine, laži, spinove, autokratiju, kult ličnosti, falsifikate  i druge pojave koje su štetne za sve pojedince.

Nije mene jučer na parkiralištu pokušao prevariti „političar“, nego jedan „obični građanin“.

Nije sve ni u tome jednostavno dati glas, pogotovu npr. za Članove Predsjedništva.

Najmračnija mjesta pakla su rezervisana za one koji zadrže svoju neutralnost u kriznim vremenima.

Dante Alighieri

U manjem BiH entitetu, u krajnjem slučaju bolje je birati „manje zlo“, nego bojkotovati izbore, ili birati „veće zlo“. Veće zlo će i tako i tako birati oni koji su profilirali od takvog sistema, te neodlazak na izbore, samo daje šansu da to „veće zlo“ i dalje čini zla. Dakle, onaj koji je rekao da neki ne trebaju glasati za „ni za ovoga, ni za onoga“ je u stvarnosti, pokušao da umanji šanse za „manje zlo“, a poveća šanse „većeg zla“.

Dakle, ako želite bolje „sutra“, logično je da se bira manje zlo, jer „sveci“ nisu kandidati za izbore.

U većem BiH entitetu, situacija je problematičnija, jer glasaći mogu da biraju samo jednog Člana Predsjedništva tj. ili jednog iz reda Bošnjaka, ili jednog iz reda Hrvata.

Zdrava demokratija zahtijeva časno društvo. Trebali bismo biti časni, darežljivi, tolerantni i puni međusobnog uvažavanja.

Charles W. Pickering

Moguća je i kombinatorika, pogotovu npr. u porodicama koje mogu npr. da se podijele tako da jedan dio porodice da glas Članu Predsjedništva iz reda Bošnjaka, a drugi dio porodice iz reda Hrvata. Jer kako u većem entitetu postoji mogućnost da na mjesto Člana Predsjedništva „ulete“ dva zla, mora se razmišljati i o tome da masovno podržavanje samo jednog „svetog“ kandidata, može da otvori vrata „drugom zlu“. Ukratko, da bi se spriječio ulazak u Predsjedništvo „dva zla“ mora se matematičkom kombinatorikom misliti na dvije strane tj. glasove rasporediti tako da u Predsjedništvo sjedne bolji iz reda Bošnjaka, i bolji iz reda Hrvata.

Logično je da se u obzir uzmu iskustva, posvećenost i djela prema evropskom i NATO putu BiH, obrazovanost kandidata, dosadašnje zasluge i greške. Veoma je bitno uzeti u obzir i činjenicu da svaki Član Predsjedništva reprezentuje državu BiH i sve njene građane, a ne samo jednu etničku skupinu. A to godinama nameću „veća zla“ kršeći Ustav BiH i demokratiju.

Dakle, separatizam, segregacija, rasizam, veze s kriminalom, optužbe i druge pojave koje nisu spojive sa funkcijom jednog Predsjednika, „crne liste“, pogotovu ako takve „indicije“ dolaze ili su potvrđene od nekih zvaničnih institucija (istraga, optužbe, korupcija), nisu spojive s funkcijom Člana Predsjedništva, pa i kad nije zvanično sankcionisan.

Ja volim moć – ali je volim na način na koji umjetnik voli umjetnost. Volim je kao što muzičar voli violinu iz koje izvlači zvuke, akorde i harmoniju.

Napoleon Bonaparte

Bitno je takođe da glasaći odvoje „privatni“ interes od „opšteg“ interesa. Npr. Član Predsjedništva treba da vodi vanjsku politiku u interesu većine građana BiH, a ako je neko npr. ljut na lokalnog stranačkog aktivistu zato što nije npr. na nekoj seoskoj donaciji dobio „kosilicu ili kravu“ te zbog inata daje glas kandidatu iz druge stranke, onda ne treba da se čudi ako i sljedećih godina bude odgovoran zato što će svima biti gore. Egoistični i neodgovorni glasaći koji misle samo na vlastiti interes i na vlastiti novčanik su često pojava u našem društvu.

Medijski spinovi, podmetanja, senzacionalizam, vrijeđanja i vulgarnosti moraju se uzeti s rezervom,  ako dolaze od režimskih i „stranačkih“ medija/biltena. Primjera radi, ako neki medij optužuje, a pri tome ne postoje potvrde iz za to zvaničnih institucija, onda nije isključeno da se „kompromitiranjem“ drugih, pokušava sakriti vlastita kompromitacija.

Dakle, pametnom podjelom glasova, možda u Predsjedništvo uđu dva najbolja kandidata, umjesto „dva zla“, kad je u pitanju veći BiH entitet.

Glasanje za Članove Predsjedništva je bitno posmatrati i iz aspekta diferenciranja „kandidat“ i „Partija“. Ne birate partiju, nego njenog kandidata za Člana Predsjedništva. U svakoj partiji postoje časni pojedinci.

Na parlamentarnom nivou, moraju se uzeti i drugi faktori u obzir, jer povjerava se vlast partijama i njihovim članovima-kandidatima, a koji će po pravilu provoditi strategiju partije iz koje dolaze. Za razliku od Članova Predsjedništva, koji imaju striktno ustavom definisane dužnosti i ovlaštenja, parlamentarci su više „glasovi“ partija tj. njihovog članstva.

Populističke partije „velikih riječi“, a malih „djela“ vjerovatno imaju manji kapacitet za realizovanje velikih projekata, te bi tu slabost nadoknadili „populističkim“ djelovanjem i svaljivanjem odgovornosti na druge, te bi na kraju društvo ostalo uskračeno od pozitivnih kretanja prema boljoj budućnosti.

To znači možda izaberete Člana Predsjedništva iz jedne partije, a za Parlament, entitet ili kanton date povjerenje drugoj partiji. Ili obrnuto.

Željeli bismo da glasamo za najboljeg čovjeka, ali on nikada nije na listi kandidata.

Kin Hubbard

Bojkotujući izbore, omogućavate nastavak agonije svih u BiH, dajete šansu da na vlasti ostanu oni koji su sabotiranjima i podmetanjima, te nacionalizmom, sukobima i mržnjom obogatili vlastite klanove; Vas osiromašili, a to nije u Vašem interesu.

H.M., 6.10.18