Exstremisti pod rasterom: Dodik i Ćović zbog ekstremističke politike pod sankcijama?

Share

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko predstavio je u četvrtak 58. izvještaj u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, u kojem je naglasio da u Bosni i Hercegovini i dalje traju prijetnje secesijom, blokade na državnom i federalnom nivou, veličanje ratnih zločinaca i dr., što ne doprinosi kretanju zemlje naprijed ili poboljšanju života građana.

Kao što je bilo i očekivano među prvima je reagovala ilegalna organizacija HNS koju u ime hrvatskog naroda u BiH godinama zloupotrebljava provelikosrpski “akademik” Dragan Čović. Po starom scenariju, ovo udruženje koje godinama krši Ustav BiH i bavi se politikom i ruši ustavno uređenje države BiH, ponovo je pokazalo bošnjakofobnu mržnju i neonacistički karakter djelovanja i ubacivanja podjela u BiH. Za podsjetiti je da je samoproglašeni nelegitmini predstavnik hrvatskog naroda Dragan Ćović tzv. “promicatelj evropskih vrijednosti” prije dvije godine sve Bošnjake “indirektno” direktno u Briselu proglasio “ISILOVcima”, a da je Haški tribunal okarakterisao kao “zločinački sud”. Zanemarujući njegovu odgovornost za ekonomske afere oko Aluminjuma i drugih velikih kompanija i sudeći po javnim i tajnim diplomatskim informacijama, izgleda da njegova podmukla, nacionalistička i ekstremistička politika, a koja je najviše nanijela štete bosanskim Hrvatima polako dolazi po naplatu. Ektremista koji je okupio oko sebe sektu primitivnih hrvatskih nacionalista izgleda da gubi kontrolu nad sobom i nad njegovom kriminalnom organizacijom. U diplomatskim krugovima je njegova politika okarakterisana kao podmukla i opasna, pogotovu za ugled Republike Hrvatske u okvirima EU.

Slična situacija je i sa srpskim ekstremistom Dodikom, koji kao ilegalni i nelegitmni samoproglašeni srpski Član Predsjetništva (nepostojeća funkcija) na taj način čitav srpski narod predstavlja kao “ektremno nacionalistički”.

“Kao što je njemački ministar spoljnih poslova rekao – u civilizovanoj Evropi nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince. Nema mjesta za one koji ne dijele evropske vrijednosti”, istakao je Inzko pred Savjetom bezbjednosti UN-a, objavljeno je na zvaničnoj stranici OHR-a.