Featured ARTist: Burhanubdin Husagić Burho (video)

Featured ARTist: Burhanubdin Husagić Burho (video)
Share

7. februara je u galerijskom prostoru zeničke Sinagoge postavljena zanimljiva izložba. Svoje radove predstavila su dva umjetnika iz Zenice, akademski skulptor Burhanubdin Husagić- Burho i slikar Dragoljub Marić.

Burhanubdin Husagić Burho je predstavio svoje crteže i skice koje su stvarane tokom školovanja u Sarajevu i na akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani.
Već u srednjoj školi za primjenjene umjetnosti u Sarajevu njegove skulpture su bile ocjenjivane kao vrhunska djela. Zvanje diplomiranog kipara stekao je na akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1989 godine. Njegovi profesori bili su Mersad Berber, Ljubo Lah, Zdenko Kalin i mnogi drugi velikani.
Zbog zdravstvenih problema nakon završenog školovanja ovaj umjetnik je dugo godina bio izvan umjetničkog djelovanja. Ipak prije nekoliko godina Burho se, na radost prijatelja i ljubitelja umjetnosti vratio sa novim djelima.

https://youtu.be/qQM5iD8V2pk

Burhin ukupan umjetnički izraz postao je dio integralnih trajnih vrijednosti koje karakterišu umjetnike koji „žive umjetnost“, i umjetnike koji stvaraju „iz duše i srca“. Iako nije uspio postati avangarda u svjetskim umjetničkim krugovima zbog višegodišnjih zdravstvenih problema, postao je dio subkulture i duha grada Zenice.
Veliki broj posjetilaca i prijatelja na ovoj izložbi pokazao je da Burho nije zaboravljen.

Milenko Šećerović