Historijski Muzej BiH: Izložba “Zagrljaji” Safeta Zeca

Historijski Muzej BiH: Izložba "Zagrljaji" Safeta Zeca
Share

Nakon skoro sedam mjeseci, u nedjelju 14.juna, u Historijskom muzeju BiH biće zatvoren impozantan opus “Zagrljaji” maestra Safeta Zeca.

Izložba “Zagrljaji” Safeta Zeca, otvorena je povodom Dana državnosti BiH – 25. novembra, u Historijskom muzeju BiH. 12. juna posjetioci  su imali priliku razgovarati sa autorom, i podijeliti utiske o djelima koja su već ranije oduševila italijansku javnost.

Radove nastale devedesetih godina, maestro Safet Zec je kompletirao zagrljajem Boška i Admire, slikom sarajevskih “Romea i Julije” čija je fotografija iz 1993. godine potresla čitav svijet, kada su na sarajevskom mostu Vrbanja ubijeni i zagrljeni otišli u smrt, .

Izložba “Zagrljaji” je najposjećenija izložba Historijskog muzeja posljednjih godina.

Besmisao ratnog stradanja potakao je maestra Safeta Zeca, da te 1992. godine, na svoj način da likovni i umjetnički doprinos toj, po mnogima, temeljnoj tragediji BiH: Tragediji Sarajeva.

Safet Zec je naglasio da njegova djela iz opusa izložbe “Zagrljaji” svjedoče o rastancima u vrijeme ratnih stradanja kojima je i sam svjedočio, te izložba poručuje da se takvo nešto više ne smije ponoviti.

Njegova takođe u svjetskim okvirima cijenjena izložba “Exodus” će biti otvorena u Memorijalnom centru povodom godišnjice genocida u Srebrenici.